Uppdaterad 26 maj 2023 01:03
Pressbild: IF
Elcyklar är eftertraktade och dyra, vilket gör dem till ett attraktivt stöldmål. Cykelstölderna ökar i takt med att elcyklarna blir allt vanligare. I Södertälje anmäldes 50 elcykelstölder förra året.
Enligt motorexperten Johan Granholm på försäkringsbolaget If är elcyklar särskilt stöldbegärliga på grund av deras höga värde och lättåtkomliga batterier. Stockholms kommun hade flest antal cykelstölder per invånare i länet förra året, varav två av tio var elcyklar.
– Vi ser en ökning av stölderna och med tanke på den stora populariteten av elcyklar så ser vi att trenden kommer att hålla i sig. De här cyklarna kostar ofta mångdubbelt mer än en vanlig cykel, så vår starka rekommendation är att vara väldigt noga med lås, säger Johan Granholm, motorexpert på If.
Under år 2022 anmäldes 2 336 elcykelstölder i länet. Det är något färre än året innan, men 14 procent fler än år 2020 då Brottsförebyggande rådet började redovisa stölder av elcyklar.
För att minimera risken för stöld av elcyklar rekommenderar försäkringsbolag att man tar av batteriet och låser fast cykeln med ett kraftfullt lås. Ett nytt batteri kan nämligen kosta upp till 3 000 kronor, och försäkringsersättningen kan minskas med upp till 50 procent om man inte följt dessa råd.