Uppdaterad 20 januari 2025 14:12
Nyheten om att regeringen skulle sänka skatten på snus med hela 20 % i november 2024 togs emot med blandade reaktioner. Mest positiva var nog de redan inflationspressade svenska snusarna, som såg billigare snus i butik som en sällsynt positiv hushållsekonomisk nyhet 2024. Men hur blev det egentligen med den där prissänkningen? Blev det billigare pris för en pris för slutkonsumenten efter att regeringen sänkt snusskatten?
Skepsis bland konsumenter efter debaclet med matpriserna
För den som följde med i debatten kring de rusande matpriserna under 2023 är det inte konstigt att bemöta löftet om billigare snus med viss skepsis. Många upplevde att livsmedelshandeln inte levde upp till sina löften om att sänka priserna igen när den direkta matkrisen som pågick gick över.
Priserna gick aldrig ned, i alla fall inte på ett sätt som upplevdes märkbart av konsumenterna, och termer som “krympflation” blev allmängods. Besvikelsen över detta var stor i många svenska hem, som sett sin ekonomi påverkas enormt under de senaste årens allmänna ekonomiska oroligheter.
En dosa snus nu tre till fem kronor billigare
Men när det gäller priset på snus efter sänkningen av snusskatten ser man faktiskt en annan utveckling, mer i linje med det förväntade. Sveriges Radio uppger till exempel att priset i butik för en dosa snus har blivit tre till fem kronor lägre än innan skattesänkningen. Detta kan naturligtvis variera, men tre–fem kronor billigare snus är den generella prisbild som rapporteras.
Tre till fem kronor kanske inte låter som en så stor sänkning, men då måste man tänka på att en genomsnittlig dosa snus kostar mellan 30 och 70 kronor. (De billigaste alternativen hittar man oftast online.) Räknat på 30 kronor motsvarar det en prissänkning på mer än tio procent.
Så beskattas snus och andra tobaksprodukter
Sverige har en lång tradition av att beskatta vissa utvalda produkter med en särskild extra skatt, så kallad punktskatt. En punktskatt är en indirekt skatt, vilket innebär att den bakas in i priset på produkten i fråga. Snus beskattas på detta sätt, liksom till exempel alkohol, reklam, spel om pengar och (mellan 2020 och 2024) bärkassar i plast.
Intressant kuriosa vad gäller skatt på tobaksprodukter, där snus ingår, är att beskattningen på snus skiljer sig åt från hur man beskattar cigaretter, cigarrer och cigariller. De sistnämnda beskattas per enhet, det vill säga per cigarett, medan snus beskattas per vikt.
Det innebär teoretiskt sett att en cigarett skulle kunna innehålla hur mycket tobak som helst och ändå beskattas med samma peng per enhet som en minimal dito. Denna hypotetiska risksituation förefaller dock inte vara något som vare sig tobaksproducenter eller Skatteverket dragit några större växlar på.
Minimum antal påsar i dosan sedan 2019
Något som däremot svenska myndigheter har valt att kontrollera vad gäller innehållet i de tobaksprodukter som säljs i Sverige är hur många dosor snus det ska vara i varje dosa. Från och med den 1 juli 2019 är det inte tillåtet för svenska tobakshandlare att sälja snus med färre än 20 portionspåsar i varje dosa.
Anledningen till den lagändringen var att man såg en förekomst av dosor med ytterst få portionspåsar i – så få att det gränsade till styckförsäljning. Detta ansågs vara alltför lockande för personer under den lagliga åldersgränsen för snus (18 år i Sverige) och avstyrdes därför.
I dag kan alltså svenska snusare känna sig trygga med att få ett ordentligt antal prillor i varje dosa – och efter skattesänkningen dessutom till ett något lägre pris.