🕝 4 minuter
Efter ny storseger - SSK Dam är klara för vidare kval mot SDHL
Publicerad 21 november 2023 22:22
Uppdaterad 21 november 2023 22:22

Robert Johansson coachade SSK:s damlag till ännu en storseger, här mot Hammarby Foto: Patric Gill

SSK:s damlag är hittills obesegrade i NDHL Damettan Östra. Med 27 poäng på nio matcher har laget varit totalt överlägsna sina motståndare. Målskillnaden på +72 talar sitt tydliga språk.

I söndags kom den senaste i raden av segrar när man på hemmais i Scaniarinken vann över Hammarby. Segersiffrorna skrevs till 12-0. Att SSK var det bättre laget från första nedsläpp är inte svårt att förstå när man ser slutresultatet.

– Vi pratade innan om att komma ut starkt till skillnad mot AIK matchen. Vi tar initiativet direkt med stark skridskoåkning och bra fokus i vad vi ska göra, säger damlagets tränare Robert Johansson till Telgenytt. Och ger ytterligare analyser om matchen:

– Vi vill spela med hög fart och snabba spelvändningar, ha alla spelare delaktiga i spelet och känner att vi gör det bra matchen igenom. Kanske en liten dipp i andra perioden men sett till 60 minuter så gör vi mycket bra därute idag.

– Vi har även pratat mycket om att komma in på mål och ta avslut, vara lite tuffare. Det är också något vi förbättrat de sista två tre matcherna. Vi tar tex 83 skott idag och det är ju positivt.

Efter att ni var spellediga ett antal dagar har ni nu spelat fyra matcher. Hur har det sett ut tycker du?

– Matchbilderna har väl sett ganska lika ut med att vi för spelet och har mycket puckinnehav.

– Det vi tycker börjar se bättre ut är att vi är lite rakare på mål. Att vi tar lite smällar för att kunna jobba in returer, skymma målvakt etc. En bättre kontinuitet i det vi skall göra och påminner varandra om de goda vanor vi behöver ha.

SSK:s damer är med 3 matcher kvar att spela redan klara för vidare kval mot SDHL. Sista matchen i NDHL Östra är 10:e december mot Haninge borta. Nästa steg blir Damallsvenskan Syd där de tre främsta lagen i NDHL Öst och Syd spelar trippelmöten mot varandra. Totalt 15 matcher med start 6 Januari. Ett spelledigt uppehåll på närmare fyra veckor där det gäller att fokusera på rätt saker.

– Tycker vi fått till ett bra anfallsspel under hösten och det har vi ju fått praktisera mycket på matcherna hittills. Det är försvarsspelet och special teams vi får fokusera på under uppehållet så vi sätter det ordentligt och alla känner sig trygga med det.

Vad är du mest nöjd med hittills?

– Vi har kommit ihop som en grupp och alla är med och bidrar dagligen. Har ett bra GO i laget och spelarna har checkat in på vårt mål och gör ett grymt jobb dagligen.

SSK:s #29 Kajsa Wallin, egen produkt. I kamp med Hammarbyspelare Foto: Patric Gill

Södertälje Sportklubb har en bred ungdomsverksamhet på både flick och pojksidan. Nuvarande satsning mot SDHL för damlaget innebär dock att mycket handlar om att värva spetskompetens utanför organisationen. Att det finns spelare med olika nationaliteter i laget vittnar delvis om det. Återväxten på damsidan finns ändå där. Något Johansson gärna lyfter fram när vi pratar om vilka spelare i truppen han tycker gett ett extra positivt intryck.

– Tycker egentligen alla gör det bra. Ska jag framhålla några som kanske inte sticker ut i några poängprotokoll men är där och tävlar och kämpar varje dag så får det bli..Kajsa Wallin, C/FW, egen junior som har en jättepositiv utveckling hittills i år, tar för sig mer och mer på isen, jobbar alltid stenhårt, oöm och en riktig slitvarg.

Maja Nyberg, back, ny från Hammarby, gör mycket rätt ute på isen, inget fancy men väldigt få misstag.

Vanessa Lindström, back, egen junior som är lagets yngsta spelare. Bra spelsinne och helt orädd därute, gör många bra värderingar och vågar vara kall i många lägen.

Det är ändå kollektivet som kommer vara nyckeln till framgång när det ska avgöras fram mot vårkanten menar huvudtränaren för damlaget:

– Generellt så har vi en bredare och starkare trupp denna säsong jämfört med tidigare år då vi förlitat oss på kanske en femma som producerar. Nu har vi fyra kedjor som är med och bidrar, två som är topp i hela NDHL skulle jag säga.

Vanessa Lindström, 16. Egen produkt i SSK Foto: Patric Gill

Är det svårt att hålla ödmjukheten uppe när ni vet att ni är det bästa laget i den här serien?

– Det är ju såklart en av våra utmaningar och vi i gruppen påminner varandra dagligen om att ha goda vanor. Ha ett stort driv på träningarna för att utmana sig själv och lagkamraterna, att hela tiden bli lite bättre varje dag.

Ni hade innan uppehållet en del frånvaro. Bara tre femmor mot Haninge exempelvis. Vad berodde det på och hur är skade och sjukdomsläget just nu?

– Vi har haft en period med främst sjukdomar och någon lättare skavank, i dagsläget finns det inget allvarligt att rapportera om där.

Hur resonerar ni kring målvaktsfrågan? Har ni en tänkt etta eller kommer ni lufta bägge hela vägen?

– Både Lollo och Nicole är två rutinerade och duktiga målvakter som utmanar och stöttar varandra hela tiden men vi har ingen uttalad etta idag.

Kollar ni på förstärkning av truppen inför fortsättningen. I så fall var ser ni behovet?

– Vi håller såklart ögon och öron öppna om det eventuellt skulle dyka upp något nu när till exempel den nystartade ligan PWHL i Nordamerika satt sina lag. Vi har dock ingen dialog idag med någon ny spelare.

Dela artikeln