🕝 1 minuter
Efter drunkningsolyckan i Nykvarn - Storebror åtalas
Publicerad 3 januari 2023 20:40
Uppdaterad 3 januari 2023 21:14

Ambulanshelikopter på plats efter drunkningsolyckan i Nykvarn. Arkivbild /Läsarbild.

En treåring pojke var nära att drunkna vid Hökmossbadet förra sommaren. Nu åtalas pojkens storebror, som är i 20-årsåldern, för vållande till kroppsskada, grovt brott, för att han lämnat barnet utan uppsikt och tillsyn.

Det var den 20 juli 2022 som räddningstjänsten tillkallades till Hökmossbadet i Nykvarn efter att en liten pojke var nära att drunkna vid badplatsen. Den aktuella dagen var det mycket folk och trångt på badplatsen och 20-åringen hade fått i uppdrag att passa treåringen, medan deras pappa tog hand om ett annat yngre syskon.

Men enligt åtalet lämnades treåringen ”utan uppsikt och tillsyn” då drunkningsolyckan var framme.

Allmänheten på plats hjälpte snabbt till med hjärt- och lungräddning tills sjukvårdpersonal anlände och förde pojken med ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter.

I samband med drunkningsolyckan drabbades pojken för hjärtstopp, kramp och syrebrist till hjärnan samt lunginflammation och befann sig i ett ”livshotande tillstånd”, men överlevde mirakulöst.

I slutet på december beslutade Åklagarmyndigheten att åtala pojkens 20-årige bror för händelsen i Nykvarn. Enligt åtalet misstänks han för vållande till kroppskada, grovt brott, och anses ha begått gärningen av oaktsamhet.

”Brottet bör bedömas som grovt då det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag eller försummelse av allvarligt slag när särskild uppmärksamhet var påkallad.”, skriver Åklagarmyndigheten i stämningsansökan.

Pojkens storebrodern nekar till brottet som riktas mot honom.

Dela artikeln