🕝 2 minuter
Efter dödsolyckan i Enhörna - Melvin från Södertälje prisas som Årets Livräddare
Publicerad 16 december 2021 01:00
Uppdaterad 17 oktober 2022 02:15

Foto: Shamash Oyal

Ikväll prisas Melvin Jakobsson som Årets livräddare på Svenska hjältar-galan för sin heroiska insats efter dödsolyckan i Enhörna.

När bilen kraschade in i ett träd var Melvin en av de första på platsen och såg till att få ut samtliga tjejer ut ur den rykande bilen som riskerade att fatta eld.

– Det känns roligt och underbart att få den här utmärkelsen. Jag hoppas att det här kan leda till att folk reagerar på ett annat sätt vid allvarliga olyckor, säger Melvin Jakobsson till Aftonbladet.

Klockan var strax innan 21:00 när det första larmet inkom till räddningstjänsten. En allvarlig singelolycka hade precis inträffat i Enhörna där en bil kört rakt in i ett träd i hög hastighet.

I bilen färdades fem unga kvinnor, varav en ung målvakt i SSKs damlag, avled efter allvarliga skador. Dagen efter olyckan hedrades hennes minne på storbildsskärm och genom ett inlägg på klubbens sociala medier.

Supporterklubben i sorg efter dödsbeskedet. Foto Shamash Oyal.

“Alla som på ett eller annat sätt haft privilegiet att träffa henne kan vittna om vilken fantastisk människa hon var och hennes vilja att stötta yngre spelare i klubben och hennes förmåga att sprida glädje omkring sig.”, skrev klubben på sin hemsida i samband med dödsbeskedet.

Först på plats efter olyckan var Enhörnabon, Melvin Jakobsson, som nu prisas som Årets Livräddare. Melvin var på plats bara några minuter efter olyckan och möttes av en hemsk syn av flera skadade tjejer och en som senare förklarades avliden efter olyckan.

Melvin återberättade om den hemska dagen då den unga kvinna miste livet och hur utbildningen i krishantering hjälpte honom att hantera den ofattbara situationen.

Platsen där olyckan inträffade i Enhörna. Foto: Shamash Oyal.

Han agerande blixtsnabbt, utan att tänka på sin egna säkerhet, slet han upp dörrar och gjorde allt i sin makt för att få ut alla ur bilen. Trots att bilen riskerade att började brinna tvekade han aldrig.

 – Jag gjorde det jag kände att min uppgift var, att få ut tjejerna i bilen, berättade Melvin för Telgenytt efter dödsolyckan.

Han lyckades, med hjälp av flera andra på plats, få ut fyra unga tjejer i säkerhet tills den att räddningstjänsten kom till platsen. Men den femte, en ung kvinna, klarade sig inte. Hennes liv gick inte att rädda och förklarades avliden senare under kvällen.

Melvin gjorde allt i sin makt för att rädda alla. För sin heroiska insats, den 25 juli 2021, prisas han Årets Livräddare under Svenska hjältar-galan.

Juryns motivering

”Melvin är en hjälte för att han med stor handlingskraft, mod och med risk för sitt eget liv fick ut tjejerna från bilvraket och därmed räddade deras liv.”

Melvin Jakobsson. Foto: Shamash Oyal.

Dela artikeln