🕝 1 minuter
Dystra siffror - "Kommer att bli svårt för många"
Publicerad 13 april 2023 06:00
Uppdaterad 12 april 2023 23:30

Foto: Pexels

Svenskt Näringslivs mäter regelbundet Stockholmsföretagens framtidsutsikter. I den senaste mätningen som genomfördes i januari framgår det att 26 procent av företagen i regionen överväger varsel inom ett halvår.

– Att 26 procent av företagen i länet nu överväger varsel tyder på att arbetslösheten kommer att öka ytterligare. Det kommer att bli svårt, för många, säger Olle Karstorp, regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholm.

Enligt Svenskt Näringslivs senaste mätning är läget dyster bland företagen i Stockholmsregionen. Drygt var fjärde företag överväger varsel inom ett halvår och lika många förväntar sig minskade försäljningsvolymer, minskade investeringar samt antalet anställda.

Den höga inflationen och räntehöjningarna har skapat en tuff situation för både hushåll och företag, och Sverige väntas befinna sig i lågkonjunktur de kommande två åren med stigande arbetslöshet och minskad BNP.

Enligt Svenskt Näringsliv finns en risk att vi står inför en både djup och långvarig lågkonjunktur. 

– Vi har väldigt tuffa tider framför oss. Arbetslösheten i Stockholms län ligger redan nu alldeles för högt. Det kommer att bli svårt, för många. Både företag och hushåll behöver positiva nyheter nu. Kostnadstrycket måste dämpas, säger Olle Karstorp. 

Dela artikeln