Nykvarns kommun, Södertälje kommun
🕝 1 minuter
Dyr elräkning väntar - Så mycket har hushållen i elstöd
Publicerad 22 december 2022 11:50
Uppdaterad 22 december 2022 12:07

Foto: Alexander Isa

Det dyra elpriset ser ut att hålla i sig inför vintern och även in på det nya årsskiftet. Det nya elstödet ser dock inte ut att vara allt till större hjälp då den äts upp av de höga priser.

Regeringens elprisstöd kommer, som det ser ut nu, att gå till hushåll och företag i elområdena 3 och 4 i södra Sverige, Södertälje och Nykvarn inkluderat.

Hushåll i Södertälje har rätt till en ersättning motsvarande 50 öre per kilowattimme för den förbrukning som hushållet hade mellan oktober 2021 och september 2022. Exempelvillan med en årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar skulle alltså få 10 000 kr i bidrag. 

I det sydligaste elområdet skulle motsvarande villa få 13 400 kronor i stöd. Trots det går 58 av 62 kommuner södra sverige mot lägre elräkningar än Södertäljes genomsnittliga villahushåll om vi beaktar historisk förbrukning. 

Stödet utformades utifrån dynamiken som rådde på elmarknaden under slutet av 2021 och början av 2022 då priserna ofta skilde sig markant mellan söder och norr. Men under den senaste månaden har skillnaderna inte varit lika kännbara. Prissnittet för december ligger på 3,23 kronor i nordligaste Sverige, jämfört med 3,96 i syd.

– Norra Sverige kom relativt lindrigt undan förra vintern. Det är först nu som elpriserna har blivit riktigt höga i norr. Med tanke på att elstödet i grund och botten syftar till att hjälpa elanvändarna betala sina elräkningar så vore det rimligt att det nu även gäller norra Sverige, säger Björn Björnson, som är chef för affärsutveckling på Godel.

Han tror att priserna ändå kommer att gå nergå sikt

– En viktig förklaring är att det blåst väldigt dåligt den senaste månaden, samtidigt som isläggningen har tagit tid. Det är svårt att säga vart priserna tar vägen, men förhoppningvis är det vi ser nu något av en tillfällig pristopp i norr.

Dela artikeln