🕝 1 minuter
Dömdes till utvisning för mordbrand - Frias i hovrätten
Publicerad 27 oktober 2023 17:54
Uppdaterad 27 oktober 2023 18:02

En man dömdes i september till rättspsykiatrisk vård och utvisning för en lägenhetsbrand som inträffade i maj på Täppgatan. Nu har Hovrätten beslutat att upphäva tingsrättens dom och frikänna mannen från anklagelserna.

Det var den 19 maj i år som flera räddningsenheter bekämpade en eldsvåda som totalförstörde en lägenhet, och cirka 10 personer evakuerades från fastigheten. En 28-årig man greps och åtalades där han dömdes i Södertälje tingsrätt till rättspsykiatrisk vård med en särskild prövning för utskrivning samt att skulle utvisas från landet. Dessutom dömdes mannen till att betala skadestånd till de flera av de drabbade.

Beslutet överklagades till hovrätten som nu väljer att riva tingsrättens dom och friar honom från samtliga punkter.

Artiklen fortsätter efter annonsen

(Annonsklänk)

Enligt hovrätten är mannens erkännande svagt och kan inte utgöra den enda grundvalen för en fällande dom. Domstolen anser att det inte finns tillräckligt med bevis bortom rimligt tvivel för att fastställa att den 28-årige mannen avsiktligt startade branden.

”Hovrättens sammantagna slutsats är att det finns flera alternativa hypoteser till hur branden har uppkommit som inte är uteslutna.”, skriver domstolen i beslutet.

Relaterade artiklar:

Dela artikeln