🕝 1 minuter
Dom står fast - kommunen får rätt mot festlokalerna.
Publicerad 23 maj 2021 02:00
Uppdaterad 23 maj 2021 02:00

Det var i november som festvåningen Cristal ute i Almnäs fick ta emot ett dansförbud från Södertälje kommun. Detta efter att närmare 300 gäster hade trängts på dansgolvet, enligt miljökontorets inspektörer. 

Södertälje kommun hade svårt att stoppa de stora festerna som fortsatte att hållas i staden. Genom att pröva den nya trängsellagen och delar i miljöbalken, som första kommun i landet, hoppades man kunnat hittat ett nytt sätt för att komma åt festerna. Viten om 75 000 kronor per tillfälle delas ut till både fastighetsägare och verksamhetsägare om det bröts. Södertälje kommunen förbjöd nu fester, evenemang eller andra sammankomster där dans, mingel, lekar eller liknande aktiviteter anordnades. Till följd av detta stängde många festvåningar igen.

Stora bröllopsfester är inte prioriterat över liv och död, sa stadsderiktören Rickard Sundbom i december till SVT.

Men den hårt utsatta branchen överklagade beslutet som tyckte annorlunda.

Varför kan IKEA ha 1 000 gäster medan vi inte kan ha 150 i en lokal som rymmer 600? berättade Pierre som driver S:t Afrems festvåning. Är det bara i festlokalerna som Corona sprids? Varför kan Scania fortsätta släppa in hundratals? Eller titta på trängseln på Systembolaget en fredag. Det är ett skämt att vi ska få ta så mycket skit, fortsatte Pierre

Flera i branschen gav Pierre vind i seglen, festvåningarna gör sitt yttersta för att följa restriktionerna. Festvåningen Cristal är en av aktörerna som kämpar för överlevnad och överklagade beslutet, men utan framgång. 

Efter överklagan står det nu klart att kommunens agerande var rätt, rapporterar flera medier. Högsta förvaltningsrätten har slagit fast att förbudet är giltigt och att kravet om vite kvarstår.

Miljönämndens ordförande i Södertälje kommun Lars Greger (MP) säger till LT:

” Det känns bra att vi fattat beslut som är korrekta. Men det finns såklart ingen glädje i att fatta den här typen av beslut.”

2021-05-23

Dela artikeln