🕝 1 minuter
Dödsolycka på LSS-boende i Järna - Barn föll ur buss
Publicerad 17 augusti 2023 15:43
Uppdaterad 4 december 2023 12:59

Foto: Pexels

Ett barn på ett LSS-boendet Solberga by i Järna har avlidit efter att ha fallit från en buss under en utflykt. Nu har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, mottagit en anmälan efter olyckan.

Det var i början av augusti som olyckan inträffade. Barnet, som var på utflykt med boendet ska, enligt anmälan, på något sätt ha klivit ur bussen genom en öppnad dörr och föll ut. Föraren av bussen, som var den enda personalen närvarande under utflykten, märkte inte när dörren öppnades. Barnet fick akut medicinsk hjälp och togs om hand av ambulanshelikopter.

Barnet, som enligt uppgifter var en 16-årig pojke, fick livräddande insatser men avled till följd av olyckan.

 – Vi utreder och vidtar alla nödvändiga åtgärder för att detta inte ska kunna ske igen. Det är ju något tragisk, fruktansvärt som har inträffat, säger verksamhetschefen Johan Strömgren till Nyhetsbyrån Siren.

En omedelbar åtgärd som LSS-boendet har vidtagit enligt anmälan är att inte låta några bussar eller bilar köras med barn förrän fordonen har genomgått en säkerhetskontroll av dörrar och lås. Enligt Johan Strömgren har verksamheten dock inte konstaterat att det var något fel med dörrlåset på bussen.

Enligt anmälan har personalen som körde bilen angett att han var på väg att stanna bilen på en säker plats efter att ha sett att barnet hade knäppt upp sitt bilbälte, men hann inte stanna innan olyckan inträffade.

– Vi har inte klarlagt hur dörren till bussen kunde öppnas, vi är inte färdiga med utredningen, säger han till Siren.

Dela artikeln