🕝 2 minuter
DNA hittades på vapnet - Frikänns från misstankarna
Publicerad 16 augusti 2023 06:00
Uppdaterad 16 augusti 2023 17:51

Bild: POLISEN

Efter ett tillslag mot en lägenhet i Fornhöjden greps flera personer misstänkta för grovt vapenbrott. I juni dömdes en äldre man och två yngre av Södertälje tingsrätt, men nu har hovrätten beslutat att frikänna en av männen.

Det var den 18 februari som polisen slog till mot bostaden i Fornhöjden. I lägenheten hittade polisen narkotika, ammunition samt en pistol och en k-pist som till stora delar bestod av 3D-utskrivna delar.

Efter en räd mot ett förråd hittade polisen DNA från en 16-åring och en 21-åring på ett av vapnen. Dessutom upptäckte polisen DNA från en 43-årig man på en väska där vapnen förvarades. Samtliga tre personer åtalades i Södertälje tingsrätt.

Polisens fynd i förrådet. Bild: POLISEN

Under förhöret erkände 16-åringen fullt ansvar för vapenbrottet, medan de andra två förnekade inblandning i vapenbrottsanklagelsen. Han dömdes till nio månaders ungdomsövervakning för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Föregående år dömdes 16-åringen även av tingsrätten i Södertälje till ungdomstjänst för narkotikabrott och misshandel vid två tillfällen.

21-åringen, dömdes mot sitt nekande till fängelse i två år och nio månader för grovt vapenbrott. Den äldre mannen dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott efter att ha erkänt anklagelserna, men frikändes från misstankarna om vapenbrott.

21-årigen beslutade att överklaga tingsrättens dom om grovt vapenbrott till hovrätten, som beslöt att granska ärendet på nytt. Under förra veckan meddelade hovrätten sitt beslut – mannen frias från anklagelserna.

Enligt hovrätten finns det dock ingen utredning som påvisar att 21-åringen haft någon anknytning till det aktuella förrådet eller haft vapnen och ammunitionen i sin ägo.

”Varken dna-träffarna sedda för sig eller i förening med den övriga utredningen, gör emellertid, enligt hovrätten, att det är ställt utom rimligt tvivel att han innehaft de två vapnen och ammunitionen på den tid och plats som åklagaren påstått.”, skriver hovrätten i det friande domslutsbeslutet.

Bild: POLISEN

Dela artikeln