🕝 2 minuter
Demonstrerar mot pendelkaoset - "En demokratifråga"
Publicerad 16 oktober 2023 10:00
Uppdaterad 16 oktober 2023 03:41

Demonstration mot pendeltågssituationen i Mölnbo. Foto: Privat

Pendelkaoset i Stockholms län har påverkat många, inte minst de boende i Gnesta, Mölnbo och Järna som i helgen tog beslutet att protestera mot situationen.

Nyligen startades ”pendeltågsupproret” av två Huddingebor som bland annat genomför namninsamlingar mot pendeltågssituationen. Men situationen påverkar betydligt fler, även utanför Huddinges gränser.

Boende i Gnesta är några av de drabbade som under våren träffade representanter från styret i Region Stockholm, så som Anton Fendert (Mp) och Michaela Haga (C), för att bland annat diskutera inställda turer på linje 48 mellan Södertälje och Gnesta.

I helgen valde föreningen Gnestapendeln att medverka i en större aktion för att visa missnöje mot pendeltågstrafiken. På sociala medier uppmanade arrangören deltagarna att samlas och protestera vid den pendelstation som ligger närmast deras bostadsort.

Boende i Gnesta, Mölnbo och Järna vill se en förändring. Foto: Privat

– Fungerande kollektivtrafik är en demokratifråga. Varje dag med pendeltågsförseningar kostar minst 35 miljoner i samhällskostnader, skriver arrangören ”Pendeltågsupproret”, på sociala medier.

Enligt Diana, ordförande föreningen Gnestapendeln, hade befann sig 12 personer vid stationen klockan 12 på lördagen för att medverka i demonstrationen.

– Vi i Föreningen Gnestapendeln uppmanade till demonstration på vår linje också och vi vet att det fanns representanter för linje 48 som demonstrerade i Gnesta, Mölnbo och Järna, säger föreningen Gnestapendeln i ett mail till Telgenytt.

Syftet med aktionen är bland annat att åstadkomma en förändring så att tågen följer avtalen på samtliga linjer i hela regionen, något som invånarna i Gnesta har fått uppleva med inställda turer. Dessutom vill man stoppa höjningen av biljettpriser och alltid bli kompenserade vid problem.

Läs även: – Gnestaföreningen – ”Förväntar oss att politikerna agerar”

Foto: Privat

Dela artikeln