🕝 1 minuter
Demokratin fyller 100 år - Södertälje skriver under för en stark demokrati
Publicerad 16 september 2021 02:00
Uppdaterad 16 september 2021 02:00

Boel Godner med deklarationen. Foto: Södertälje kommun.

Idag firar Sverige den internationella FN-dagen för demokrati där över 250 aktörer såsom myndigheter, organisationer, kommuner, regioner och företag skriver under ”Deklaration för en stark demokrati”.

Samtidigt firar Sverige demokratin som infördes för 100 år sedan, år 1921, där både kvinnor och män för första gången fick rösta i val till riksdagen. I samband med 100 årsdagen införde regeringen ”Demokratin 100 år – Samling för en stark demokrati” för att säkerställa en levande och uthållig demokrati för framtiden.

Södertälje kommun var idag en av flera aktörer som skrev under deklarationen som är framtagen av kommittén Demokratin 100 år.

– Det här känns högtidligt och viktigt. Det är ett sätt att kraftsamla kring dessa viktiga frågor och lyfta fram hur vi som kommun arbetar för att värna demokratin, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.

Deklarationen som Boel Godner skrev under idag handlar bland annat om alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer och tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism. 

Dela artikeln