Debatt
🕝 3 minuter
"Demokratin född 24 maj 1919 - död 17 oktober 2022"
Publicerad 21 oktober 2022 13:47
Uppdaterad 1 maj 2024 15:17
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Joakim Granberg, Realistpartiet.

Ska valvinster kunna köpas?

Hur påverkas tron på demokratin när valvinster köps? Hur påverkas synen och förtroendet för oss politiker när valutgången inte respekteras?

Måndagen 17e oktober 2022 är en historisk dag, det var dagen då S, C och MP skulle acceptera sin valförlust och ett nytt empatiskt och lyssnande styre skulle ta över kommunledningen.

M, SD, KD, RP och L hade suttit i veckor och planerat hur vi skulle bli den goda kraft som Södertälje verkligen nu behöver. Vi skulle införa ett styre som faktiskt lyssnade på medborgarna, medarbetarna och oppositionen, vi skulle bevilja bra förslag som lades fram oavsett vem eller vilket parti som tog fram dem.

Vi går in i en lågkonjunktur och behöver se över varje krona, vi hade tänkt att sätta punkt för penningslöseriet där några få bolag får förtur och betalas hutlösa priser för att utföra tjänster eller bygga åt kommunen.

”Kommunanställda som nyttjar kommunens tillgångar som sina egna”

Vi hade tänkt att rensa upp bland svågerpolitiken, bland kommunanställda som nyttjar kommunens tillgångar som sina egna, rensa upp bland alla dåliga avtal vi sitter fast i och betalar överpriser för.

Vi hade tänkt göra stora satsningar på våra unga och föreningslivet, satsa på åtgärder som kämpar för att hålla våra ungdomar borta från kriminalitet och öka tryggheten i vår stad för alla!

Vi skulle förbättra servicen till medborgarna, vara schysta och lyssna på deras behov, vi hade stora planer på att kraftigt förbättra företagsklimatet, öka samarbetet med våra små och medelstora företag för att få fler unga i arbete. Framförallt så hade vi tänkt ta ansvar för att all skit man ställt till med under de sista 12 åren skulle komma upp till ytan och hål där skattepengar rinner ut täppas till.

Ja vi hade tänk göra en massa saker, men…

Allt detta fick ett abrupt slut då Boel Godner vägrar släppa ifrån sig makten!

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

I sportens värld så köper man in spelare, man bjuder över varandra för att få bra spelare och behålla ett sportsligt övertag mot motståndarna, är det så vi vill ha det inom politiken med? Ska folk gå och rösta på partierna och sedan efter valet så påbörjas en budgivning på de olika ledamöterna?

Boel vägrar att acceptera valförlusten och tar desperat till det som krävs för att få behålla den – Boel sitter på kassalådan så länge hon styr! Kommunen har ca 6 miljarder i intäkter årligen, vad gör det om hon kastar ut några miljoner extra för att få behålla makten?

Om vi skall ha en sådan ordning så kommer Socialdemokraterna aldrig att släppa ifrån sig makten i Södertälje då dem sitter på kassalådan, denna gång behövde man ”bara” köpa 2 ledamöter, vad är det som säger att man inte köper in 4–5 nästa gång?

En skrupelfri person ser inte något problem i denna metod, hen försvarar sig med att ändamålet helgar medlen. Att man själv är så bra att det är värt varje krona för att alternativet – M, SD, KD, RP och L är ett så hemskt alternativ, ett ”mörkt styre” – Så resonerar en person med en extrem övertro på sin egen förmåga.

Problemet med politiska vildar har diskuterats på regeringsnivå, vi minns väl alla Vänstervilden Amineh Kakabaveh som satt på makten att fälla (S) regeringen? Det talas nu om att mandaten partierna har fått i valet skall tillhöra partiet och inte personen. Huruvida det är rätt eller inte kan jag inte svara på, men det är inte bra med en situation där den som sitter på plånboken kan köpa sig kvar vid makten, det är odemokratiskt och respektlöst mot väljarna.

För det är väl ingen här som på riktigt tror att David Winerdal och Martin Ahlman gav makten till (S) Boel Godner gratis?

När uppdragen fördelas så kommer det visa sig vad slakten av demokratin 17 oktober 2022 kostade skattebetalarna.

Joakim Granberg, Realistpartiet

Dela artikeln