Debatt
🕝 3 minuter
"DEBATT: Stöd föreningslivet – en investering i vår gemensamma framtid"
Publicerad 9 februari 2025 08:00
Uppdaterad 9 februari 2025 08:00
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"Genom åren har klubbarna utvecklat många spelartalanger. Trots detta möts föreningarna av kalla vindar från kommunen.", skriver Sonya Aho och Syros Melkemichel, ordförande för Assyriska Föreningen respektive Syrianska Föreningen.

I över 50 år har Assyriska FF och Syrianska FC varit en symbol för integration, framgång och gemenskap i Södertälje. Det som började som ett hobbyprojekt 1974 och 1977 har utvecklats till en kraftfull manifestation av hur mycket som kan uppnås med fotbollen som verktyg för samhällsbygge.

Assyriska och Syrianska har satt Södertälje på kartan och varit en plattform för unga att utvecklas och nå sina drömmar, samtidigt som föreningarna visat hur idrott kan skapa broar mellan kulturer och stärka sociala sammanhållningen.

Genom åren har klubbarna utvecklat många spelartalanger såsom Kennedy, Batan, Besara, Ishak, Touma, Chanko, Sleyman med många flera. Trots detta möts föreningarna av kalla vindar från kommunen och ett påfallande svalt stöd från det lokala näringslivet.

"Även kommunägda bolag som Telgekoncernen skulle kunna bidra mer."

Fotbollen sysselsätter över 4000 pojkar och flickor i Södertälje i sammanlagt 180 000 timmar per år. Det är långt fler än vad ishockey, basket, volleyboll och simning gör tillsammans. Trots det har föreningarna så olika förutsättningar, oavsett om man ser till satsningar på anläggningar, resurstilldelning och sponsorer. Medan investeringar görs i Scaniarinken låter man fotbollsarenan förfalla.

En orättvis börda på ideella krafter

Södertälje är en stad med globala industrijättar som Scania, Volkswagen och AstraZeneca – företag som omsätter miljarder och har kapacitet att göra verklig skillnad för unga på hemmaplan. Men dessa företag har genom åren visat allt svalare intresse för det lokala föreningslivet och i synnerhet de föreningar som ses som ”invandrarföreningar”. Även kommunägda bolag som Telgekoncernen skulle kunna bidra mer. Privata fastighetsbolag såsom Månsbro och Victoriahem, lyser fortfarande med sin frånvaro när det gäller att stötta föreningslivet. 

Satsningar på fotbollen kommer många barn till del och är en investering i Södertäljes framtid. Men i det vakuum som uppstått på senare år, när både företagen och det allmänna, visar svagt intresse för stöd till fotbollsföreningarna tvingas föreningarna att förlita sig på en liten grupp ideella eldsjälar. När dessa personer gör sitt yttersta, ofta vid sidan av heltidsjobb och familjeåtaganden, är det inte konstigt att misstag ibland sker. Vid upptäckt av fel och brister väljer Södertälje kommun att anmäla föreningar och bortser från sitt ansvar att vara stödjande.

Försent inlämnad bokföring är ett brott, som inte ska förringas. Men fanns det ett uppsåt – Nej, kom domstolen fram till. Saknades det pengar eller utgifter som inte kunde styrkas – Nej, inte det heller. 

Näringslivets och politikens ansvar

Det är dags för både det lokala näringslivet och Södertäljes politiker att vakna upp och inse vikten av att stötta fotbollen. Assyriska FF och Syrianska FC är mer än fotbollsklubbar – de är samhällsbyggare som bidrar till integration, trygghet och gemenskap. Utan dessa föreningar skulle Södertälje vara fattigare, både kulturellt och socialt.

"Vi kräver också att kommunen ändrar sin strategi och istället för att leta efter fel och brister börjar agera som en stödjande partner."

Vi uppmanar Scania, AstraZeneca och andra framgångsrika företag i Södertälje att ta sitt samhällsansvar och investera i lokala föreningar som verkligen gör skillnad. Vi kräver också att kommunen ändrar sin strategi och istället för att leta efter fel och brister börjar agera som en stödjande partner. Det är genom samarbete och dialog vi kan säkerställa att Södertäljes föreningsliv blomstrar och att våra barn och ungdomar får de möjligheter de förtjänar.

Stöd fotbollen – för Södertäljes framtid

Ingen har beskrivit Assyriskas betydelse bättre än LT:s tidigare chefredaktör Torsten Carlsson, som kallade deras påverkan på Södertälje större än något annat varumärke kommunen skapat. Föreningen har gett staden positiv uppmärksamhet och varit en förebild för integration. Trots detta har kommunens hantering och näringslivets svala intresse varit en besvikelse för många södertäljebor.

Vi står bakom Assyriska FF och Syrianska FC och erkänner deras insatser. Nu måste politiken och näringslivet göra detsamma. Låt oss inte förlora de ideella krafter som bär upp vår stad. Låt oss istället bygga en framtid där Assyriska FF, Syrianska FC och andra föreningar kan fortsätta vara en kraft för positiv förändring.

Sonya Aho
Ordförande i Assyriska föreningen i Södertälje

Syros Melkemichel
Ordförande i Syrianska föreningen i Södertälje

Dela artikeln