Uppdaterad 6 december 2024 12:50
Det finns olika intressen i en skog, bevarande av biologisk mångfald, koldioxidsänka, tillgänglig för besökare, professionell skogsskötsel med ekonomisk förvaltning och avkastning- så inleddes min föregående artikel om ämnet kommunens skog.
Patrik Waldenström har svarat och representerar bara ett intresse – naturskydd – och han misskrediterar mig avsiktligt i det intresset. För den som kommer ihåg och är intresserad av artikeln så raljerade jag på en punkt om att en kråka kunde vara anledning till ett naturreservat. Naturligtvis är det inte så, däremot kan kråkan skapa biotopskydd och stoppa etablering av företag som det höll på att bli med IKEA:s etablering ute i Almnäs.
I övrigt var artikeln ett försök till ett mycket seriöst inspel i debatten om hur våra skogar ska skötas och vikten av dessa för arbete, export, välfärd och ekonomi utöver de viktiga naturvärden som finns. Han försöker också hävda att jag förordar kalhyggen, jag är övertygad om att det behövs vid vissa avverkningar, men jag nämner överhuvudtaget ingen avverkningsmetod i min artikel eftersom det behöver styras av sådana faktorer som lagar, regler, markförhållanden, tätortsnära hänsyn och många fler.
"Kan vara bra att hejda sig och skaffa en långsiktig plan"
Patrik Waldenström vet att Centerpartiet stått bakom de naturreservat som nu finns i Södertälje kommun men vi säger också, att med de över 25 som finns kan det vara bra att hejda sig och skaffa en långsiktig plan förankrad i kommunfullmäktige och att det inte bara inrättas fler utan att alla olika intressen fått vara med innan man börjar låsa fast fler områden i naturskydd som påverkar kommunen utveckling.
Idag har vi i Södertälje kommuns skogar ca 500 000 m3 virke, vi har också enligt hemsidan en tillväxt (dvs ny skog/virke) av 14 000 m3 per år och i sin tur hälften den, ca 50%, av tillväxten avverkas årligen via gallring, plockning och slutavverkning genom olika metoder Centerpartiet har nyligen föreslagit att uttaget ska öka till 65% av den årliga tillväxten. Vilket omvänt betyder att skogen över tid växer med 35% om året, ca 5 000 m3 om året. Sedan den tidigare artikeln har vi fått veta att i själva verket är avverkningen nere på 10 - 20% av tillväxten. Med den nivån på gallring och avverkning kommer skogen att växa igen, våra marker att bli otillgängliga och ibland rent farliga att vistas i.
"De senaste 100 åren har den svenska skogens volym ökat"
En skröna som en del oseriösa naturintressen använder är att Sverige avskogas, det stämmer överhuvudtaget inte utan tvärtom har vi en ständig ökning av skogen.
Här kommer lite fakta från Skogsstyrelsens och Sveriges officiella statistik, De senaste 100 åren har den svenska skogens volym ökat från 2,6 miljarder kubikmeter till cirka 4 miljarder kubikmeter, våra skogar är med andra nästan dubbelt så stora som för 100 år sedan. De senaste 50 åren har den årliga tillväxten ökat från cirka 100 miljoner kubikmeter till nuvarande nivåer på 120–130 miljoner kubikmeter per år. Den årliga avverkningen varierar men är ungefär 75 – 80 miljoner kubikmeter per år vilket innebär en årlig ökning av den svenska skogen med 45 – 50 miljoner kubikmeter varje år.
Den svenska skogens tillväxt har alltså varit mycket betydande både på lång och kort sikt, vilket återspeglar framstegen inom lagstiftning, skogsbrukstekniker, skogsskötsel och klimatförhållanden.
Slutligen, vi kan säkert tvista om detta, men Forskning och större testmarker har visat att koldioxidupptaget minskar mer än man tidigare sett i gammal skog och vid användande av tex plockhuggning med självföryngring som brukningsmetod får man en sämre tillväxt i skogen med ett sämre koldioxidupptag, dvs sämre klimatnytta.
Tage Gripenstam,
gruppledare Centerpartiet