Uppdaterad 9 september 2024 14:36
"Södertälje kommun har enligt senaste budgetrapporten en skuld som överstiger 6 miljarder kronor. Trots detta har ersättningen till kommunens politiker ökat.", skriver debattören
Det är på sin plats att vi ifrågasätter de höga lönerna för politiker i Södertälje, särskilt när kommunen brottas med en så stor skuld. Medan Ni som skattebetalare kämpar med att förstå hur eran kommun ska balansera sin ekonomi, verkar det som om politikerna i Södertälje inte behöver göra samma avvägningar.
Låt oss sätta siffror på detta för att belysa hur orimligt det är:
Södertälje kommun har enligt senaste budgetrapporten en skuld som överstiger 6 miljarder kronor. Trots detta har ersättningen till kommunens politiker ökat. Till exempel tjänar en kommunstyrelsens ordförande i Södertälje cirka 75 000 kronor per månad. Jämför detta med en kommunstyrelseordförande i en liknande moderatstyrd kommun som Täby, där ersättningen är cirka 60 000 kronor per månad. Här ser vi en skillnad på 15 000 kronor varje månad, vilket blir 180 000 kronor mer per år i Södertälje.
Kommunfullmäktiges ordförande i Södertälje har en årslön på 900 000 kronor, medan motsvarande position i en kommun med liknande storlek, som Huddinge, ligger på cirka 750 000 kronor. Denna skillnad är inte bara ett slöseri med skattepengar, utan signalerar också en brist på anpassning till kommunens ekonomiska verklighet.
Ledamöter i kommunstyrelsen i Södertälje får cirka 50 000 kronor per månad, vilket är högre än genomsnittet för andra kommuner i regionen där ersättningen ligger på mellan 40 000 och 45 000 kronor per månad. Om vi ser till att Södertälje har 10 kommunstyrelseledamöter, innebär detta en årlig skillnad på mellan 600 000 och 1,2 miljoner kronor jämfört med andra kommuner.
"Denna lönepolitik skickar en felaktig signal till medborgarna"
Samtidigt som dessa höga ersättningar betalas ut till politiker, tjänar den genomsnittliga Södertäljebon cirka 350 000 kronor per år. Detta innebär att en politiker i Södertälje tjänar upp till tre gånger så mycket som den genomsnittliga medborgaren, trots att kommunens ekonomi är i kris.
Denna lönepolitik skickar en felaktig signal till medborgarna. Istället för att prioritera att minska kommunens skuld eller förbättra de offentliga tjänsterna, verkar de högsta politiska positionerna ha prioriterats. Enligt mina beräkningar skulle en sänkning av lönerna för politiker kunna frigöra betydande resurser som kunde användas till att hantera kommunens skuld eller förbättra samhällstjänsterna.
Slutsats:
Det är hög tid att vi ser över de orimligt höga ersättningarna till politiker i Södertälje. När kommunen har en så stor skuld, är det både ekonomiskt och moraliskt felaktigt att fortsätta betala ut så höga löner till våra politiska företrädare. Ni som skattebetalare förväntar er att era politiker ska leva upp till den ekonomiska verklighet vi står inför och att våra skattepengar används på ett mer ansvarsfullt sätt. Och som en sista utmärkelse så har det varit väldigt svårt att hitta uppgifterna om exakt hur mycket Södertäljes politiker tjänar, till skillnad från andra närliggande kommuner som min Botkyrka där vi har en pdf-fil som går att extremt enkelt att googla up.
Vice ordförande Jonathan Jacks i MUF Botkyrka