Debatt
🕝 3 minuter
"Majoriteten sviker avtal och löften"
Publicerad 9 maj 2024 16:30
Uppdaterad 20 maj 2024 00:58
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Politiska majoriteten. Boel Godner(S), Alexander Rosenberg(M) och Lars Greger (MP)
Foto: Lucas T

Majoriteten sviker ingångna avtal och löften. Några exempel Assyriska Fotbollsföreningen, Grafikens Hus, Farstanäs camping. Konsekvenserna blir orimliga antingen för kommunen själv, aktörerna, våra invånare eller föreningar. 

(Annonslänk)

Grafikens hus förespeglades under 8 år att de skulle kunna få komma in i Gjuteriet dit de ville flytta sin fantastiska verksamhet från Mariefred efter att lokalen de hade där brann ned. Ett starkt varumärke med genomslag nationellt och internationellt, en ”dragare” som man säger i besöksnäringen. Ett varumärke som kompletterar till exempel Tom Tits som besöksmål. Samtidigt arbetade de med våra barn i skolor och förskolor med utveckling av kreativa verksamheter. 

Södertälje skulle återigen bli en starkare Kulturstad med Oktober, El Sistema, Grafikens Hus, en stark kulturskola, biblioteksverksamhet, amatörteater och mycket mer. Grafikens hus skulle definitivt stärkt Södertälje som Svensk och internationell kulturstad. Med andra ord ett svek både mot Grafikens Hus och Södertäljes invånare.

”Majoriteten tror inte på kraften hos entreprenörer som vill etablera sig i Södertälje”

Den politiska majoriteten tror inte på kraften hos entreprenörer som vill etablera sig i Södertälje inom besöksnäringen. Hanteringen av Farstanäs camping är ett exempel på det. Där avbröts satsningen på en ny restaurangbyggnad när den redan var beställd. Det är märkligt att man utger sig för att vara expert på restaurangaffären, trots att flera goda exempel från närliggande golfbanor att bra restauranger mycket väl kan drivas på landsbygden på säsongsberoende besöksplatser. Dessutom är den nya gästhamnen exempel på att det mycket väl kan vara riktigt att kommunen satsar i faciliteterna för att sedan arrendera ut till duktiga entreprenörer. Här har man svikit kommuninvånare, entreprenör och blivande besökare och arrendatorer från när och fjärran. Sorgligt!

Det tredje exemplet och det senaste är Assyriska fotbollsföreningen, en förening som framgångsrikt under 50 år i med- och motgång bedrivit och bedriver en omfattande fotbollsverksamhet för unga och seniorer. En verksamhet som de ska ha all heder av. Efter en period i händerna på okunniga personer med för stora ambitioner har de hamnat i ekonomiska trångmål, vilket naturligtvis är dåligt och en utmaning. 

”Kommunen drar ut på processen för att sedan ställa krav som riskerar driva föreningen i konkurs”

Den nuvarande styrelsen mötte majoriteten 2022 (S, Mp, C, KD) efter två tuffa pandemi år med den bestämda uppfattningen att göra rätt för sig. Utan tvekan vill föreningen representerad av bland annat ordförande Moussa Esa betala av föreningens skulder till Södertälje kommun. Att då storebror kommunen drar ut på processen för att sedan ställa krav som riskerar driva föreningen i konkurs är obegripligt och inte det alternativ vi uppfattade att dåvarande majoriteten vare sig ville eller såg framför sig. Centerpartiet gjorde det definitivt inte. 

Vår uppfattning är att det är en rimlig avbetalningsplan som ska avtalas. Om AFF går upp ytterligare i seriesystemet kan avbetalningstakten avsevärt höjas, vilket naturligtvis ska ske när de ekonomiska förutsättningarna blir bättre. En avbetalningsplan som både hanterar hela skulden och klarar av att föreningen fortsatt bedriver den för Södertälje så viktiga och omfattande ungdomsverksamheten. 

Tre exempel på olika typer av svek från den nuvarande majoriteten (S, M, Mp). Svek mot de ingående aktörerna, kommunen själv, och stora delar av Södertäljeborna.

Tage Gripenstam,
Gruppledare Centerpartiet

Leif Åhlin,
Ordförande Centerpartiet

Läs även: INSÄNDARE: Tacka Boel Godner för en mörk vår

(Annonslänk)

Dela artikeln