Debatt
🕝 2 minuter
"DEBATT: Landmärke med frågetecken - "naggar strandskyddet""
Publicerad 9 april 2025 08:00
Uppdaterad 9 april 2025 08:00
Visionsskiss. llustration: Strategisk Arkitektur.
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"En iögonfallande byggnad på 16 våningar och flera punkthus ställer krav på fingertoppskänsla när det kommer till estetik och gestaltning.", skriver Kristdemokraternas Mats Siljebrand.

Lokalpolitiker har ofta en förkärlek för landmärken. I kvarteret Floretten i Viksängen kan det resa sig ett sådant i ordets rätta bemärkelse - ett höghus invid pulsådern E4/20, stambanan och kanalen. Men utmaningarna är flera under den fortsatta resan från ritbord till förverkligande.

Det planerade bostadsområdet har förutsättningar att bli attraktivt, strategiskt placerat mellan Södertälje stadskärna och Östertälje station, med närhet till skolor, förskolor och arbetsplatser i Gärtuna.

En iögonfallande byggnad på 16 våningar och flera punkthus ställer krav på fingertoppskänsla när det kommer till estetik och gestaltning. Positiva förändringar har skett efter samrådet, men arkitekturen behöver utvecklas i granskningsskedet. Ta bara bristen på eftertraktad kvällssol för boende i de lägre våningsplanen.

"Storvulna bostadsprojekt signerade majoriteten har avlöst varandra."

Störningar från en av Sveriges mest trafikerade motorvägar, järnvägen och farleden kräver långtgående bullerskyddsåtgärder. Något som behöver studeras närmare är hur framtida trimningsåtgärder och breddning av Motorvägsbron, ett eventuellt tredje spår förbi Östertälje station och ett betydligt större fartygstonnage påverkar den allestädes närvarande ljudkulissen.

Mats Siljebrand, Kristdemokraterna Södertälje.

Storvulna bostadsprojekt signerade majoriteten har avlöst varandra. Detta illustreras i närområdet av planerna för både Södra Fornhöjden och kvarteret Jägmästaren. Det aktuella förslaget med 230 lägenheter på en begränsad yta skulle sannolikt må bra av en lägre exploateringsgrad, till exempel genom att det södra punkthuset får stryka på foten.

"Hög tid att fundera genom vilka målgrupper som ska attraheras av de tilltänkta bostäderna."

Det föreslagna parkeringstalet för bostadsområdet är 0,7, men vår bedömning är att ett p-tal på 1,0 bättre speglar det förväntade behovet. Vilka tänker man sig ska köpa alternativt hyra de nya lägenheterna? Är det anställda vid AstraZeneca och Scania som pendlar till kommunen (av cirka 24 000 som reser hit varje vardag)? Det är en förmodad köpstark kategori, som antagligen håller sig med minst ett fordon i hushållet. Även om man inte använder sin bil dagligen, vill man säkert ha den till hands när det ska storhandlas, barn skjutsas till fritidsaktiviteter, vid helgens utflykter eller under semestertrippen. Det är därför hög tid att fundera genom vilka målgrupper som ska attraheras av de tilltänkta bostäderna.

Det är också olyckligt att liggande förslag naggar strandskyddet i kanten. Ytterligare en bonus med att slopa det södra punkthuset är ett mindre strandskyddsintrång.

Den aktuella terrängen domineras av en unik rullstensås från den senaste inlandsisens avsmältning. Naturvärdena är höga, bland annat i form av tallskog och rik förekomst av blåsippor. Även kulturmiljön är påtagligt närvarande med lämningar från den gamla ”flaggmästarbostaden” och Sörmlandsleden på krönet av den spektakulära åsen. Allmänhetens tillträde till området såväl som natur- och kulturvärdena måste därför säkras i den fortsatta planprocessen.

Genom att ta större hänsyn till husens placering och utformning, bullernivåer, exploateringsgrad, parkeringstal, strandskydd samt natur- och kulturmiljö kan frågetecknen kring detta blivande landmärke rätas ut till ett utropstecken. 

Mats Siljebrand (KD)
andre vice ordförande, stadsbyggnadsnämnden

Dela artikeln