Uppdaterad 8 april 2025 15:30

"Få verkar veta att många mindre föreningar har fått sina bidrag halverade. Man kan inte låta bli att undra om detta sker för att finansiera idrottsåret", skriver Anna Syrjänen (KD)
Det är bedrövligt hur föreningslivet behandlas i Södertälje. Vi har med fasa läst i tidningar om hur flera föreningar fått sina bidrag minskade i år – och det handlar om fler än de som nämnts i medierna.
Få verkar veta att många mindre föreningar har fått sina bidrag halverade. Handikappföreningarna vi har talat med får nu nöja sig med hälften av vad de fick 2024, trots att de har fler medlemmar och arrangerar välbesökta, hälsofrämjande och förebyggande aktiviteter.
"Jag var skeptisk redan från början."
Man kan inte låta bli att undra om detta sker för att finansiera idrottsåret. Är det för att vi lägger extra pengar på marknadsföring och därför skär ner på annat? Jag var skeptisk redan från början.
Idrottsåret är en kul idé, och idrottsgalan var väl genomförd. Men om valet står mellan en gala, färgglada reklammaterial och att barn får fortsätta ta del av LFIs utmärkta verksamhet, att flickor får behålla en trygg fritidsgård i Tjejhuset, eller att personer med fysiska skador får tillgång till paraffinbadet på onsdagar – då är mitt val enkelt.
"En systematisk nedmontering av civilsamhället."
Jag undrar också hur många bra initiativ som har gått förlorade i Södertälje på grund av indragna bidrag. LFI brukade till exempel ha en föräldrakurs som hjälpte mammor och pappor att växa i sin roll. Men när kommunen ville satsa på egna utbildningar på familjecentralen drogs bidraget in. Visst, familjecentralens utbildningar är säkert bra, men varför inte satsa på båda? När vi vet att innehållet gör skillnad i samhället borde vi inte välja bort något som fungerar.
När föreningar gör ett värdefullt arbete borde de få stöd att utvecklas och nå ännu fler – inte motarbetas. Just nu ser vi snarare en systematisk nedmontering av civilsamhället. Hur tänker majoriteten?
Anna Syrjänen
KD, Södertälje