Debatt
🕝 3 minuter
"DEBATT: Efter röd-grön röra i Södertälje - KD talar klarspråk"
Publicerad 11 november 2022 18:34
Uppdaterad 1 maj 2024 15:16
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Södertäljes stadshus. Arkvibild.

Vi vill först rikta ett varmt tack till alla Södertäljebor som röstade på Kristdemokraterna.

Det resulterade i en borgerlig regering tillsammans med M och L, där KD tar sex ministerposter med Ebba Busch som näringsminister, tillika vice statsminister.

I Södertälje gjorde KD ett strålande val och behöll sina sex mandat i kommunfullmäktige. Alla våra samarbetspartier i styret 2019 – 2022 backade och majoriteten gick förlorad.

I valets efterdyningar gjorde massmedia KD till ”Kungamakare”, eftersom vi satt med trumf på hand – vilket ”lag” skulle KD välja att samarbeta med? Vi deklarerade för väljarna att vi gick till val som ett enskilt, borgerligt parti och att vi efter valdagen skulle ta ställning till samverkan med det eller de partier där vi får bäst utdelning. Även om regerandet med S, C och MP har fungerat fint, med gott gehör för våra hjärtefrågor, var det pedagogiskt utmanande att förklara att Socialdemokraterna var huvudmotståndaren i riksdagsvalet.

”Brister i David Winerdals ledarskap i allmänhet och uppdagade sexuella trakasserier”

Vår dåvarande gruppledare David Winerdal var frispråkig i eftervalsdebatten. Öppenhjärtigt resonerade han kring tänkbara och otänkbara koalitionspartners. Erfarenheten säger att det i förhandlingssituationer är bäst att ”lägga locket på”, men det här var inget som beseglade hans öde som gruppledare. Det gjorde istället brister i David Winerdals ledarskap i allmänhet och uppdagade sexuella trakasserier mot bland andra nära medarbetare i synnerhet – vilket också polisanmälts.

Tidigare gruppledaren för KD anmäld för sexuellt ofredande.

En enig styrelse, under överinseende av vår distriktsombudsman, entledigade honom därför från uppdraget som gruppledare, men med bibehållen lön året ut. Samtidigt utsågs Anna Syrjänen till efterträdare och förhandlingar inleddes med Moderaterna och Liberalerna om ett borgerligt styre, med indirekt stöd av SD och RP, precis som på riksplanet.

Knappt fjorton dagar efter valet kallade M, KD och L (tillsammans med SD och RP) till presskonferens där den nya ”Södertäljealliansen” presenterades. Därefter inleddes förhandlingar mellan M-KD-L om både fördelning av poster i nämnder och styrelser och budgeten för 2023 – där vi levererat ett fylligt dokument med angelägna inspel för Södertäljeborna.

Måndagen den 17 oktober samlades den nya fullmäktigeförsamlingen för sitt första och konstituerande sammanträde. På dagordningen stod val av fullmäktiges presidium och valberedning samt kommunstyrelsen. Det var nu ”palatskuppen” ägde rum. Två av Kristdemokraternas representanter, tidigare gruppledaren David Winerdal och mångårige kassören Martin Ahlman, bänkade sig hos ”motståndarlaget” – och majoriteten tippade med minsta möjliga marginal över till S-V-MP-C. Besvikelsen inom den tilltänkta majoriteten var märkbar; skulle ett 30-årigt S-märkt styre fortsätta i fyra år till?

Makten är uppenbarligen alltid viktigast för Socialdemokraterna

Makten är uppenbarligen alltid viktigast för Socialdemokraterna och ändamålet helgar som bekant medlen. Boel Godner (S) försitter aldrig något tillfälle att tala om ordning, reda och stabilitet. Men utan skrupler låter hon sin majoritet i kommunens ”riksdag” vila på en synnerligen bräcklig grund – två politiska ”vildar”. Om någon av dessa lyser med sin frånvaro vid ett kommande sammanträde, ja då faller hela majoritetsbygget ihop som ett korthus.

Den tilltänkta Södertäljealliansen blev kuppade av två politiska vildar.

I ett debattinlägg gick forne S-märkte sekreteraren Andreas Henricsson på i ullstrumporna och kallade de två frifräsarna för ”riktiga hedersmän”. Han konstaterade att ”Ingen av oss mångåriga Södertäljebor behöver tvivla ens en sekund på vilken god vandel och moralisk resning dessa två personer har i sin karaktär.” Och frågade om ”Ebba Busch eller tillträdande partisekreteraren Johan Ingerö förstår vilka krafter det är som ni teamar upp med nu.”

Svaret är lika enkelt som självklart, det finns inte plats för olämpligt uppträdande, missbruk av förtroende och sexuella trakasserier, vare sig inom KD eller någon annanstans i samhället. Den naturliga följdfrågan är om Magdalena Andersson (S) har sanktionerat att Boel Godner bygger sin majoritet på en ”vilde” i Södertäljes riksdag – dessutom med tvivelaktig ”vandel och moral” i bagaget.

Boel Godner talar om ”nolltolerans mot olämpligt beteende”

Historien blir ännu mer pikant när Boel Godner talar om ”nolltolerans mot olämpligt beteende”, samtidigt som hon erkänner att hon läxat upp David Winerdal för flera år sedan då han uppträtt kränkande mot flera andra kvinnliga kommunala tjänstepersoner. Varför kontaktades inte Kristdemokraterna ledning om detta?

Snacka om dubbelmoral och väljarförakt, att säga en sak och göra en annan – allt för att klamra sig fast vid maktens taburetter. Och vad säger uttalade feminister inom samarbetspartierna när Boel Godner ställer sig på förövarens sida? Tyvärr förefaller #Me Too, som formligen exploderade hösten 2017, ha sopats under mattan på kommunalrådskansliet i Södertälje Stadshus.

Kristdemokraterna står beredda att tillsammans med ”Södertäljealliansen” ta över styret för Södertäljes bästa om eller när den nya oheliga majoriteten spricker.

Styrelsen för Kristdemokraterna i Södertälje

Dela artikeln