Debatt
🕝 2 minuter
"Debatt: Det ljusnar över Södertälje"
Publicerad 15 oktober 2022 14:34
Uppdaterad 15 oktober 2022 14:36
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Foto: Alex Ataseven.

Boel Godner (S) har varit kommunstyrelsens ordförande samt kommunalråd i Södertälje sedan 2011. Hon efterträdde då partibrodern Anders Lago (S) på posten.

Som ett resultat av valet nyligen får hon för första gången finna sig i att gå i opposition.

Godner har under åren som ledande kommunpolitiker gjort sig känd som en slugger i debatten. Andras förslag har gärna avfärdats som extremistiska till sin karaktär. Jag minns särskilt då hon som svar på ett förslag av mig i fullmäktige om förbud mot heltäckande klädsel på allmän plats plötsligt undrade om rymddräkter då också skulle förbjudas.

Godners sluggerkaraktär illustreras också av hennes smått brutala sätt att hantera ordförandeklubban. Vid ett kommunstyrelsemöte dunkade hon klubban så hårt i underlaget att klubbhuvudet lossnade från skaftet och flög i väg bakåt.

Företrädaren Lagos klubbteknik kunde inte ha varit mer väsensskild från den godnerska: han brukade ofta använda en penna, som han diskret knackade i bordet, i stället för klubba.

Boel Godner, kommunstyrelsen avgående ordförande. Foto: Shamash Oyal.

Efter den för Boel Godner uppenbarligen chockartade valförlusten – S-partiet noterades för 30,4 procent och en nedgång med 0,9 procentenheter – tog hon till rena domedagsretoriken. Det nya kommunstyret bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet valde Godner att beteckna så: ”Det känns instabilt och ett ganska mörkt styre.”

En majoritet av väljarna ser emellertid den nya majoriteten med helt andra perspektiv: det ljusnar över Södertälje.

Den borgerliga majoriteten 2022 är andra gången sedan 1917 som Södertälje styrs av andra än maktkonstellationer dominerade av Socialdemokraterna. 1988–1991 bröt en koalition bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet liberalerna och Miljöpartiet för första gången den socialdemokratiska hegemonin. Kommunstyrelseordförande då var Rolf Eriksson (M).

Väljarna har sagt sitt. En majoritet av dessa har röstat för en förändring i Södertälje kommun. Nu återstår för det nya styret att se till att denna förändring blir positiv för kommuninvånarna.

Tommy Hansson (SD)

Läs även: – Insändare: Avgå Boel Godner

Anfall är bästa försvar?

Dela artikeln