Södertälje kommun
🕝 1 minuter
De stora barngrupperna - "Staten måste ta över"
Publicerad 15 juni 2023 12:43
Uppdaterad 15 juni 2023 12:43

Foto: Pexels

I Södertälje och Nykvarn är över tre fjärdedelar av barngrupperna i förskolan för stora, vilket är högst i landet. Sveriges Lärare kräver nu att regeringen inför lagstiftning för att reglera barngruppernas storlek.

78 procent av barngrupperna i förskolan i Södertälje kommun och 79 procent i Nykvarn överskrider tillåtna storlekar, vilket är högst i landet. Sveriges Lärare kräver att regeringen inför lagar för att reglera barngruppernas storlek och minimibemanning.

Nationellt har barngruppernas storlek ökat, och över hälften var större än rekommenderat 2022.

(Annonslänk)

– Utvecklingen går åt helt fel håll. Utan tvingande regleringar och med kommunernas allt mer ansträngda ekonomi är risken stor att barngrupperna kommer att bli större och personalen mindre, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare. 

Stora barngrupper leder till stress för barn och personal samt försämrar undervisningen. Skillnaderna mellan kommunerna i Stockholms län är betydande, där 41 procent av barngrupperna i Upplands-Bro och 79 procent i Nykvarn och 78 procent i Södertälje är för stora.

– Förskolan är idag långt ifrån likvärdig för alla barn. Därför måste staten ta över ansvar genom att reglera personaltäthet, förskollärartäthet och barngruppsstorlekar, säger Åstrand. 

Dela artikeln