Södertälje kommun
🕝 2 minuter
De nomineras till utmärkelse för flickors lika rättigheter
Publicerad 21 september 2022 19:21
Uppdaterad 21 september 2022 20:56

Flickor från Livet Bitch! uppe på scen. Foto: Privat.

Den 11 oktober firar Flickdagen, som grundades av FN, hela 10 år och för att uppmärksamma jubileet tilldelas ”Flickapriset” till en organisationen som utmärkt sig.

I samband med 10 årsdagen nomineras Tjejhuset Södertälje och Livet Bitch! för sina insatser om att motverka kränkningar av flickors rättigheter i Sverige, eller världen.

– Att bli nominerade känns ju självklart väldigt hedrande för oss. Oavsett hur det går så känns det bra och fint att vara en av de tilltänkta, säger Johanna, Lena och Sofie från Tjejhuset i Södertälje till Telgenytt.

Flickdagen startades på initiativ av bland annat Plan International och i Sverige har barnrättsorganisationen ett särskilt fokus på flickors lika villkor.

Två organisationer som nominerats är Tjejhuset Södertälje och Livet Bitch! Scenkonst, som har arbetet hårt med just flickors rättigheter och jämställdhet. 

Sofie, Johanna och Lena från Tjejhuset. Foto: Privat.

– Vi är väldigt hedrade. Vi har ju haft en konstnärlig besatthet av tonårstjejer och unga kvinnors liv och villkor i Livet Bitch! Scenkonst under en lång tid. Vi har lyft ämnen som varit kontroversiella och utmanande i Södertälje med tjejer i fokus och vi vet att det påverkat många, både unga och äldre att få höra dessa berättelser på en scen. Den här nomineringen är väldigt mycket vår ungdomsverksamhet Livet Bitch! studios förtjänst. Det är där det börjar långt innan berättelserna når sin publik, säger Grete Havnesköld, verksamhetsledare på Livet Bitch!, till Telgenytt.

Juryn består av bland andra Åsa Regnér, biträdande högsta chef för UN Women, Carl Björkman, nordenchef på Bill & Melinda Gates Foundation och Irena Pozar, chefredaktör för VeckoRevyn. Arbetet leds av Dona Hariri, jurist, föreläsare och stående juridikexpert i TV4 Nyhetsmorgon.  

Juryns motivering:

Life bitch! Scenkonst:

”De ger unga flickor möjlighet att göra sina röster hörda och ger plats för deras berättelser. Life bitch! Scenkonst arbete stärker unga flickor att våga tro på sig själva och att ta plats i det offentliga rummet. Som verktyg och uttryck använder de konstformen scenkonst.”

Tjejhuset i Södertälje:

”Tjejhuset Södertälje är en plats med mycket pepp, kärlek och omtanke som erbjuder menings­fulla fritidsaktiviteter, viktiga samtal med likasinnade och stärker ung­a tjejers eget enga­ge­mang. Genom engagerad och duktig personal ges också bland annat stödsamtal.”

Michelle och Lova från Livet Bitch! Foto: Privat.

Dela artikeln