🕝 2 minuter
David Winerdal polisanmäld för sexuellt ofredande - "Väldigt ångerfull"
Publicerad 7 november 2022 09:55
Uppdaterad 7 november 2022 10:28

David Winerdal polisanmäld. Montage/Bild: Alexander Isa/Södertälje kommun

Den politiska vilden och tidigare gruppledaren för Kristdemokraterna i Södertälje, David Winerdal, är polisanmäld för sexuellt ofredande av en kvinnlig partikollega.

Detta rapporterar LT som varit i kontakt med polisen som bekräftar att en förundersökning har inletts mot Winerdal.

Den 15 september avsattes David Winerdal som Kristdemokraternas gruppledare av en styrelse som var enhällig. Anledningen ska vara att partiet fick kännedom om ett dokument som kom från Winerdals två kvinnliga medarbetare. I dokumentet framförde kvinnorna anklagelser mot den tidigare gruppledaren.

En av dessa kvinnor, som blivit utsatt av David Winerdal, har polisanmält honom för sexuellt ofredade som nu kräver rättvisa. Till LT berättar hon hur hon kände att det var bäst att anmäla efter att ha sett spekulationerna om ställning i media.

– Jag har låtit min rädsla för att bli ifrågasatt stå i vägen för det jag bör göra, säger den utsatta kvinnan till LT.

Det som även väcker uppmärksamhet är en annan polisanmälan. En anmälan som Winerdal upprättat mot KDs ordförande Robert Halef – bara dagar innan kommunfullmäktig skulle röstas fram i ett historisk maktskifte. I kommunfullmäktige röstade han emot sitt egna parti och blev en politisk vilde som bildade majoritet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet.

Enligt Winerdal ska Halef under hot tvingat honom att underteckna handlingarna som avsade honom alla politiska uppdrag och att det kom som en chock i samband med styrelsemötet den 15 september. Till Lt, bekräftar även Winerdal att Halef meddelat honom om anklagelser som riktats mot honom. Därefter spreds rykten om kuppförsök och anklagelser om hot, något som Halef i en intervju med Telgenytt tagit avstånd från och menade att det enbart är lögner från politiska motståndare.

David Winerdal anmäld för sexuellt ofredande mot en kvinnlig kollega. Foto Södertälje kommun

Påskrift, av samtliga förtroendeuppdrag som Winerdal hade, skedde den 17 september, enligt dokumenten som Telgenytt tagit del av – två dagar efter beslutet om att avsätta Winerdal.

Men bakom kulisserna i stadshuset spreds helt andra uppgifter Winerdals petning som gruppledare.

Inte om hot eller kuppförsök. Utan att Winerdal anklagades av två kvinnliga medarbetare för sexuellt ofredade. Något som KDs enhälliga styrelse tog avstånd från och därmed avsatte honom som gruppledare.

– Flertalet politiker i stadshuset visste att David blev avsatt pågrund av opassande beteende gentemot två kvinnliga medarbetare. Trots detta väljer man ingå samarbete med honom, sade Robert Halef till Telgenytt och syftar på att Winerdal numera ingår i majoritet med S, C, MP och V.

Winerdal som är polisananmäld för sexuellt ofredande utreds även av Kristdemokraterna på riksnivå. Ett ärende om uteslutning har inletts och pågår enligt partiets länsombudsman.

Om anklagelserna om sexuella trakasserier skriver Winerdal hanär ”väldigt ångerfull kring hur saker och ting uppfattats” och att han jobbar med sin personlighet samt hur han antog att det var jargong som visade sig uppfattades olämpligt.

– Jag kan inte säga att det har hänt eller inte. Det måste sättas i någon form av sammanhang. Vi har haft en arbetsrelation. Vi har inte haft någon kompisrelation. Däremot har vi haft en väldigt slängig jargong. Den ångrar jag, säger Winerdal till tildingen.

Dela artikeln