🕝 1 minuter
Därför stiger priset kraftigt på livsmedel i Sverige
Publicerad 11 mars 2023 13:10
Uppdaterad 11 mars 2023 13:10

Arkivbild

Matpriserna steg med cirka 20 procent under januari jämfört med samma månad 2022. Det visar färsk statiskt från Statistiska centralbyrån, SCB.

Senaste tidens prisökning är bland det högsta sedan matinflationen tog fart i januari 2023 och stiger snabbare än våra grannländerna och andra länder i eurozonen. Även om de globala priserna på gödsel och spannmål har sjunkit, samt gas- och dieselpriserna, så syns inte de lägre priserna i svenska butiker. Tomat, paprika, barnmat och välling hör till det som ökat mest.

En faktor som bidrar till skenande priser är den svenska kronan som försvagats och bidrar till att bland annat importerade livsmedel blir dyrare. Detta påverkar främst frukt och grönsaker som importeras till Sverige, men även priserna på inhemskt producerad mat stiger kraftigt på grund av den svaga kronan.

Enbart i år är prisökningen på 3,4 procent för dagligvaror. 

– Även om saker produceras och säljs i Sverige så har en svensk producent alltid möjlighet att sälja utomlands om priset där är bättre. Därför slår en svag krona igenom även på svenskproducerade livsmedel, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea till TT.

Enligt experter är kronan sannolikt den största anledningen till prisökningarna, även om det är en komplex fråga. Den svenska kronan har försvagats med drygt åtta procent gentemot euron från januari 2022 till januari 2023.

Läs även – Fem tips – Så sparar du pengar när matpriserna stiger

Dela artikeln