🕝 1 minuter
Därför har Södertälje sjukhus gått i stabsläge
Publicerad 27 december 2022 05:00
Uppdaterad 27 december 2022 00:13

Sedan den 20 december, klockan 13:00, har Södertälje sjuhus varit i stabsläge. Orsaken är ett ovanligt högt patienttryck.

– Nu kraftsamlar vi på sjukhuset igen, säger Anna Gerber Ekblom, Södertälje sjukhus vd i ett pressmeddelande.

Södertälje sjukhus upplever just nu en kraftig ökad belastningen på sjukvården på grund av smittspridning av covid-19 och säsongsinfluensa. Ett ansträngt läge som tvingat sjukhuset att övergå till stabsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning inrättats som frekvent uppdaterar sig om läget.

För att på bästa sätt kunna prioritera den akuta, nödvändiga vården, kommer operationer och mottagningsbesök, som inte är nödvändiga att genomföras just nu, skjutas upp. 

I början av föregående vecka hade sjukhuset 41 patienter inlagda med bekräftad covid-19, 6 patienter inlagda med säsongsinfluensa och en inlagd patient med misstanke om covid-smitta. 

– Behovet av vård är stort och vi har ett allvarligt och besvärligt läge nu. Jag vill uppmana alla att följa de allmänna råden gällande smittspridning. Covid-19 och säsongsinfluensa har liknande symtom och det är viktigt att vi håller avstånd, undviker folksamlingar, stannar hemma vid minsta symtom, använder munskydd där det inte går att hålla avstånd och inte minst – vaccinerar oss, säger Anna Gerber Ekblom, Södertälje sjukhus vd. 

Enligt sjukhuset riskerar akutmottagningen och närakuten att drabbas av långa väntetider och hänvisar icke brådskande ärenden att kontakta vårdcentralen nästkommande vardag eller rådgöra med 1177.

Besöksregler på Södertälje sjukhus tills vidare: Besökstiderna mellan 14.00 – 18.00 alla dagar. Maximalt två besökare per patient åt gången.

Dela artikeln