Uppdaterad 18 april 2025 16:00

Södertälje drabbas hårt av den pågående byggkrisen. Sedan början av 2024 har 57 byggföretag i kommunen gått i konkurs, det rapporterar nyhetsbyrån Newsworthy.
Byggbranschen befinner sig i en historisk kris – och Södertälje är en av de kommuner i länet som drabbats hårdast. Sedan januari 2024 har 57 byggrelaterade företag med säte i kommunen tvingats kasta in handduken. Tillsammans omsatte dessa bolag över 240 miljoner kronor och sysselsatte 109 personer, enligt de senaste boksluten.
Störst av de drabbade företagen är SKGS EKERÖ AB, med en rapporterad omsättning på över 90 miljoner kronor. Andra konkurser gäller välkända lokala aktörer som Xtream Clean högtrycksspolning AB, Adams Stängsel AB och Färgsatt i Järna AB.
– Många kommuner använder sig av UC eller liknande tjänster för att kolla upp kreditbetyg. Men kraven måste stå i proportion till uppdraget. Om du kräver högsta kreditvärdighet för ett litet uppdrag finns det kanske bara en enda aktör kvar, och den lokala konkurrensen försvinner, säger Karin Peedu, upphandlingsstrateg på Sveriges kommuner och regioner (SKR):

Enligt Newsworthy och SVT Nyheter Stockholm, som granskat utvecklingen nationellt, är byggbranschen just nu den mest konkursdrabbade branschen i Sverige. Över 2 000 byggföretag har gått i konkurs bara under 2024 – det högsta antalet på minst 15 år.
Dubbel smäll för kommunerna
Bakom siffrorna döljer sig också en växande risk för kommunerna. Flera av de konkursade byggföretagen har varit leverantörer till offentliga uppdragsgivare – och när dessa går omkull lämnas kommunala projekt i limbo. Det kan handla om allt från halvfärdiga skolor och förskolor till fördröjda underhållsprojekt.
Samtidigt är det svårt för kommunerna att helt skydda sig. Att ställa höga krav på kreditvärdighet i upphandlingar kan minska risken – men försvårar också för lokala småföretag att delta.
Mest konkurser i länet på över ett decennium
Totalt har 1 169 byggföretag gått i konkurs i Stockholms län sedan årsskiftet. Det gör 2024 till det mest konkursdrabbade året för byggbranschen i länet sedan åtminstone 2009.
Med en redan ansträngd arbetsmarknad – där Södertälje nyligen rapporterades ha länets högsta arbetslöshet – är utvecklingen inom byggbranschen ytterligare ett hårt slag mot den lokala ekonomin.
Flera av de konkursade bolagen har varit verksamma i Södertälje i över ett decennium. Nu återstår frågan hur kommunen ska hantera följderna – och hur nya aktörer ska våga ta vid i ett allt mer osäkert byggklimat.