🕝 2 minuter
Shamash Oyal: "Bröllopstragedin i Irak skapar svallvågor i Södertälje"
Publicerad 27 september 2023 18:54
Uppdaterad 1 maj 2024 15:58
Detta är en kommenterande text. Analyserna och åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Sekunderna innan branden bryter ut i lokalen. Skärmdump: Tiktok

En dag som var tänkt att bli en minnesvärd fest förvandlades till en av de mörkaste stunderna när en förödande brand drabbade ett bröllop i nordvästra Irak. Minst 100 personer har tragiskt omkommit, och ytterligare 150 har skadats enligt regionala myndigheter.

Varför denna tragedi påverkar just Södertälje beror på att majoriteten av de drabbade var syrianer/assyrier med familjer och vänner i Södertälje.

Det nygifta paret dansade sin första dans som man och hustru när elden bröt ut. En katastrof som skildras i tv-bilder från platsen, där lågorna snabbt spreds i festlokalen. Överlevande berättar om en kaotisk stämning, panik och en desperat kamp att hitta ut i den rökfyllda lokalen.

Taket rasade i samband med branden. Foto: Suroyo TV

Dödssiffran befaras stiga, då de flesta offren rapporteras ha avlidit av kvävning eller svåra brännskador. Tragedin har sin början i avfyrade fyrverkerier i festlokalen, och branden spreds sedan rasande snabbt på grund av den lättantändliga inredningen.

Lokala myndigheter har gripit minst nio personer som var inblandade i driften av festlokalen, inklusive ägaren. I skuggan av den stora sorgen och tragedin går det inte att ångra det som har hänt.

Tragedin i staden Baghdeda i Nineveh-provinsen kastar en tung skugga över Irak och påverkar även Södertälje, där 10-tusentals assyrier/syrianer bor. Det är en smärtsam påminnelse om hur nära och global vår värld är och hur vi alla delar i glädje och sorg oavsett var vi befinner oss.

I denna svåra stund samlas våra tankar och hjärtan med de drabbade i Irak och deras familjer. Tragedin är en landssorg som når oss här i Södertälje.

Rättelse:
I ett tidigare skede skrev vi att det nygifta paret omkom, men enligt nya inkomna uppgifter överlevde de tragedin.

Foto: Suroyo TV

Dela artikeln