🕝 1 minuter
Böter om du slänger fimp, snus, tuggummi eller skräp på marken
Publicerad 28 september 2021 02:00
Uppdaterad 28 september 2021 02:00

Igår fattades ett efterlängtat beslut – Böter om du kastar fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

Från och med den 1 januari 2022 kan den som kastar fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken få böter om 800 kronor, meddelar Håll Sverige Rent som arbetat länge för beslutet.

”Varje år slängs cirka en miljard fimpar på gator och torg i Sverige. Eftersom fimparna oftast slängs på marken åker de lätt ned i dagvattenbrunnar och ut i havet. Fimparna innehåller plast och gifter, bland annat kadmium som finns i batterier, och riskerar att göra stor skada i naturen under en lång tid. Fimpar står enligt den nationella skräpmätningen 2020 för 62 procent av allt skräp.” skriver Håll Sverige rent i ett pressmeddelande.

Förra året hade föreningen Södertälje City en uppmärksammad kampanj för att uppmana Södertäljeborna om att just inte kasta fimpar på marken.

”Det finns 200 askkoppar i Södertälje centrum. Ändå utgör fimpar hela 63 procent av det totala skräpet här. Vårt fokus är att minska antalet fimpar som landar på gatan. För att få till en förändring måste vi börja med vårt beteende – att lämna fimparna på rätt plats från början”, skrev Södertälje City i ett pressmeddelande i samband med Fimpa Rätt-kampanjen.

Igår beslutade Sveriges riksdag att från 1 januari 2022 att det är straffbart att slänger en fimp, snus, tuggummi eller annat mindre skräp på marken.

Dela artikeln