🕝 1 minuter
Bolaget hade lägst betyg i upphandling - Vann ändå
Publicerad 2 januari 2023 05:00
Uppdaterad 1 januari 2023 22:09

Foto: Alexander Isa

När kommunen höll upphandling om skolskjutsen gick avtalet till det företag som hade lägst betyg – Södertälje Taxi. Det rapporterar Sveriges Radio.

Sedan 2017 har Södertälje ett upphandlat avtal med Samtrans som skött skolskjutsen och persontransporter i kommunen. Det nya avtalet tilldelas Södertälje Taxi, som enligt SR, la ett bud i upphandlingen som var cirka 37 miljoner under konkurrentens.

Avtalet tilldelades trots lägst betyg, men kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner, är nöjd och trygg med beslutet.

– Vi har valt det bästa anbudet. Södertälje Taxi har kunskaper om Södertälje och har haft skolskjutsen tidigare, så vi känner oss trygga med dem, säger Boel Godner till Sveriges Radio.

Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner.

Södertälje Taxi som vann upphandlingen lade ett bud på 52 miljoner kronor för skolskjutsen och persontransporter i Södertälje kommunen. Samtrans, som tidigare hade avtalet och fick högst betyg gällande kvalitet, la ett anbud på cirka 89 miljoner kronor.

Med den nya upphandlingen ändrades reglerna för skolskjutsen i kommunen.

Under hösten har flera barnfamiljer fått besked om nya regler som innebär indragen skolskjuts på grund av ökade kostnader. För att hålla kostnaderna nere beviljas skolskjuts enbart till den skola som är närmast barnets folkbokföringsadress.

De som frivilligt väljer en annan skola frånsäger sig rätten till skolskjuts och därmed måste bekosta resorna själva – eller byta till en närmare skola. Total drabbades fler hundra elever och resulterade i flera JO-anmälningar mot Södertälje kommun.

Södertälje Taxis nya avtal med kommunen började gälla efter årsskiftet, den 1 januari 2023.

Dela artikeln