🕝 2 minuter
Boel Godner efter valförlusten: - "Instabil majoritet"
Publicerad 23 september 2022 06:00
Uppdaterad 22 september 2022 23:13

Foto: Alex Ataseven/Södertälje kommun.

Tidigt på torsdagsmorgonen presenterades den nya Södertäljealliansen som, med tillräckligt med majoritet, tar makten från rödgröna i Södertälje.

Nu utrycker Boel Godner (S) sin oro när makten tas i anspråk av Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet.

– Det är en mörk och instabil majoritet Södertälje får med fem partier, M, SD, KD, L och RP, som ska komma överens. De har ännu inte presenterat ett enda förslag, säger Godner till Telgenytt.

Vidare berättar Godner om oroligheten för att prioriteringen av skolan ska avta, att arbetet med bättre arbetsvillkor och språkutveckling för kommunens anställda ska stanna upp.

Södertäljealliansen som styr kommande fyra år. Foto: Alex Ataseven.

En annan faktor som Boel pekar på är att spelplanen i majoritetsbygget ändrads när David Winerdahl petas ned av sin egna KD-styrelse.

Beslutet i sig om att peta nere gruppledaren David Winerdal med en omedelbar verkan var ett enhälligt beslut. Ersättaren blev Anna-Tuulia Syrjänen, men Godner anser att KD kuppade bort Winerdal och därmed svek sina väljare när de valde att samarbeta med den högern.

Till SVT berättade KDs nya gruppledare Syrjänen att det var en större chock för väljarna vid ett samarbete med S och MP. Av den anledningen valde partiet att följa Kristdemokraternas linje lokalt som på riksnivå och ingå koalition med de borgerliga partierna.

Kristdemokraternas nya gruppledare i Södertälje, Anna-Tuulia Syrjänen. Foto: KD.

Men Boel Godner fortsätter att utrycka sin oro över maktskiftet.

– Jag har ännu inte sett ett enda förslag från denna mörka fempartikoalition. Jag är orolig för att prioriteringen av skolan ska avta och att arbetet med bättre arbetsvillkor och språkutveckling för kommunens anställda ska stanna upp. Jag är också orolig för att det omfattande arbetet som kommunen tillsammans med polisen bedriver mot den organiserade brottsligheten ska hamna i skymundan, säger Godner till Telgenytt.

I samband med maktskiftet bröts ett långt rödgrönt styre i Södertälje. Nu väntar en process där bland annat flera ordförandeposter och ordförandeskap i nämnder tas i anspråk av nya Södertäljealliansen.

Läs även: – Maktskifte i Södertälje – Historiskt besked

Dela artikeln