🕝 2 minuter
BILDEXTRA: Här passerar enorma ledningsröret Södertälje
Publicerad 27 april 2023 16:44
Uppdaterad 27 april 2023 16:48

Foto: Alexander Isa / Mikeal Somp

Ett imponerande vattenledningsrör på 500 meter, med en diameter på cirka 1,5 meter och en godstjocklek på en decimeter, har anlänt till Södertäljes för att transporteras till Stockholms dricksvattensystem.

Under en lång arbetsdag bogserades det tunga röret genom Södertäljes slussar för att sedan fortsätta till Drottningholm där det ska integreras i Stockholms och Huddinges vattenledningsnät.

Röret, som väger ett halvt ton per meter, kommer att bli en av tre vattenledningar som transporterar dricksvatten till Stockholms stad.

Mikael Somp från Södertälje, numera bosatt i Stockholm och arbetar som professionell dykarbetare för Dyk och Marin med den nya bron, kunde på nära håll se det 500 meter långa röret passare hans arbetsplats.

– Det är ett väldigt häftat projekt. Det var lite trångt i kanalen vid flytt av borrpontonen, men vi alla har gott samarbete vid kanalen så det har inte hindrat något från deras arbete. Att en fabrik från Norge gör en jättestor leding utan några skarvar är verkligen häftigt, säger Mikael Somp, från Dyk och Marin som hyrts in av PEAB.

Nu har teamet placerade röret vid Berviksgatan för att inom kort återuppta arbetet och transportera röret vidare mot Stockholm för att säkerställa en tillförlitlig vattenförsörjning för Stockholms invånare.

Mikael Somp från Dyk och Marin

Röret anländer till Södertälje. Foto: Paula Kass Elias

Här vid Södertälje Gästhamn, strax innan den bogseras in genom slussen. Foto: Mikeal Somp

Foto: Paula Kass Elias

Foto: Mikeal Somp

Vid dagens slut hade enorma 500 meter röret passerat slussen och Mälarbron Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Foto: Alexander Isa

Just nu befinner sig det enorma röret vid Bergviksgatan. Foto: Alexander Isa

Dela artikeln