🕝 1 minuter
Belysning viktigare än poliser och övervakningskameror för tryggheten
Publicerad 16 december 2021 01:00
Uppdaterad 16 december 2021 01:00

Tunnel under Birkagatan och E4:an. Fotokälla: Jönköpings kommun.

Ökad belysning är viktigare än både fler poliser och övervakningskameror för den upplevda tryggheten, visar en färsk undersökning genomförd av Belysningsbranschen.

Nu måste kommunpolitiker ta sitt ansvar för att lysa upp kommunerna, menar Belysningsbranschens VD Mikael Castanius.

I undersökningen svarar hälften av alla kvinnor och var femte man att de känner olust när de går förbi en mörk plats. 79% av de tillfrågade anser att ökad belysning skulle få dem att känna sig tryggare på en sådan plats, medan endast 47% ville ha fler poliser eller väktare i närområdet. 

I en jämförelse med en tidigare undersökning syns det att andelen som känner sig otrygga på mörka platser har ökat sedan 10 år tillbaka. 

När den dåliga belysningen ses som ett större problem än att det finns för få poliser så är det hög tid för kommunerna att ta i med hårdhandskarna och sätta ljust mot mörkt.

Byggnadsbranschen ger följande tips till Sveriges kommuner; 

1. Håll det enkelt. Istället för att lägga stora pengar på att exempelvis rusta upp en tunnel med konstverk och dyra ljus så räcker det med lite vanlig färg och en enkel ljussättning. Då kan man rusta upp flera platser för samma prislapp. 

2. Kombinera ljus med estetik för att skapa attraktiva platser dit fler vill gå, även när det är mörkt.

3. Hitta en balans mellan ljus och mörker, undvik bländande ljus. Hör med medborgarna vilka platser som är viktigast att belysa. Lägg resurserna där de behövs som mest. 

Text: Albert Greek.

Dela artikeln