🕝 1 minuter
Batterilaboratorium etablerar i Nykvarn - Investering på 200 miljoner kronor
Publicerad 13 december 2021 01:00
Uppdaterad 13 december 2021 01:00

Bild/Illustration. Kommunikationslabbet.

Nu etablerar Swedish Electric Transport Laboratory en stor anläggning i Nykvarn för testning av batterier, elektriska fordon och farkoster, samt komponenter till dessa.

Anläggningen blir en av tre laboratorier med olika verksamhetsinriktning på tre orter, Göteborg, Borås, Nykvarn och fått ett stöd av staten med 575 miljoner kronor för etableringen.

Projektet har även fått godkännande från EU inom ramen av Important Project of Common European Interests där den totala budgeten är på 3,2 miljarder euro. 1,3 miljarder kronor av dessa är avsedda för att investeras i Sverige.

I Nykvarn kommer man att fokusera batterier och dynamisk provning av komponenter till tunga fordon och fartyg.

– I Nykvarn kommer det bland annat att finnas tre batterilaboratorier, för tester av både celler, moduler och batteripack, berättar Tobias Berin, ansvarig för etableringen på orten. Det blir också State Of The Art-utrustning för transmissionprovning vid extrema laster i ett pressmeddelande.

”Exempelvis ska det gå att bromsa en drivlina med en bromseffekt som överstiger 1 MW. Det blir en av de mest kraftfulla transmissionriggarna i landet. Anläggningen i Nykvarn kommer att disponera nästan lika stor area för husets teknikinstallationer som för laboratoriernas area.”, framgår det i pressmeddelandet.

Flera stora bolag såsom Scania och Volvo Cars har redan skrivit avtal för att kunna nyttja anläggningarna i framtiden.

Dela artikeln