Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Kommunala badplatser saknar hjärtstartare - "enda sättet att rädda liv"
Publicerad 6 augusti 2024 08:30
Uppdaterad 6 augusti 2024 15:55
Foto: Alexander Isa / Creative commons.

Majoriteten av Sveriges kommunala badplatser saknar hjärtstartare. I Södertälje har endast en av tio badplatser en hjärtstartare, medan grannkommunen Nykvarn har utrustat alla sina badplatser med hjärtstartare.

– Hjärtstartare måste finnas på fler platser där människor befinner sig, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

En undersökning visar att minst 775 av Sveriges kommunala badplatser saknar hjärtstartare, och Södertälje är inget undantag. I kommunen finns endast en hjärtstartare, placerad vid Farstanäsbadet. Övriga badplatser, såsom Bränningestrandsbadet, Bergabadet, Eklundsnäsbadet, Gillberga, Mälarbadet, Nya och Gamla Malmsjöbadet, Näsets Udde, Underåsbadet och Åbynäsbadet saknar denna livsviktiga utrustning.

- Vi behöver tyvärr personal på plats där vi har hjärtstartare då dessa kräver utbildning samt att hjärtstartarna är stöldbegärliga och relativt dyra och vi kan inte lämna dessa obevakade. Vi skulle gärna haft hjärtstartare på fler platser men den möjligheten finns tyvärr inte i dagsläget, säger Johan Nero från samhällsbyggnadskontoret i Södertälje.

I kontrast till detta har Nykvarns kommun utrustat alla sina kommunala badstränder, inklusive Hökmossbadet, Lövnäsbadet, Taxingebadet och Sundsviksbadet, med hjärtstartare.

- I ett led att bli en vattensäker kommun har vi under sommartid ca 1,5 år haft hjärtstartare på samtliga våra badplatser i kommunen, säger Niclas Kronhierta, samordnare/anläggningsvaktmästare i Nykvarns kommun, till Telgenytt.

- På Hökmossen har vi dessutom två hjärtstartare (en utomhus och en inomhus) tillgängliga året runt iom att vi under vinterhalvåret har en isvak vid vår brygga, säger Kronhierta.

Taxingebadet, liksom alla andra kommunala badstränder i Nykvarns kommun, är utrustat med en hjärtstartare. Bild Nykvarns kommun.

Enligt undersökningen utförd på uppdrag av Hjärt-Lungfonden, drunknar cirka 440 personer varje år i Sverige, främst under sommarmånadernas badsäsong. Av dessa överlever cirka hälften med varierande grad av hjärnskada, medan resten omkommer. Undersökningen betonar att om fler badplatser utrustades med hjärtstartare, skulle fler liv kunna räddas vid badolyckor.

- För den som drabbas av hjärtstopp i samband med drunkning är tidig behandling med hjärt-lungräddning och hjärtstartare det enda sättet att rädda liv. Om en hjärtstartare används inom 3–5 minuter är överlevnadschansen för den som drabbas upp till 70 procent, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Totalt finns det 121 registrerade hjärtstartare på badplatser i Sverige, men endast 17 av landets 290 kommuner uppger att alla deras kommunala badplatser är utrustade med hjärtstartare, enligt Hjärt-Lungfondens undersökning. För att öka överlevnaden vid hjärtstopp i samband med drunkning är det avgörande att utrusta badplatser med hjärtstartare och att fler utbildas i hjärt-lungräddning.

- Hjärtstartare räddar liv vid plötsligt hjärtstopp. Ju tidigare stöt desto större chans att överleva. Tyvärr ser vi att många drabbade inte har en hjärtstartare uppkopplad innan ambulansen kommer fram och det vill vi ändra på, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Farstanäsbadet är den enda kommunala badstranden i Södertälje som har tillgång till en hjärtstartare. Bild: Södertälje kommun
Dela artikeln