Nöje
🕝 2 minuter
Axel och Emma tilldelas stipendium för sina finska studier
Publicerad 8 juli 2024 12:48
Uppdaterad 8 juli 2024 12:48
Axel Binett och Emma Stefansson. Foto: Nykvarns kommun

Att kunna prata med sina släktingar i Finland motiverade Axel och Emma att studera finska. Nu har de belönats med språkstipendier från Nykvarns kommun för sina insatser.

Årets finska språkstipendiater, Axel Binett och Emma Stefansson, har visat att det krävs både envishet och engagemang för att läsa finska som modersmål. Lektionerna äger rum efter ordinarie skoltid, vilket gör det extra krävande för eleverna. Som en uppmuntran delar Nykvarns kommun ut stipendier till de elever som går ut årskurs 9 med godkänt betyg i finska.

För Axel och Emma har studierna varit givande, även om de stundtals varit tuffa. De är överens om att det har varit värt mödan eftersom de nu kan kommunicera obehindrat med sina släktingar i Finland. Under nationaldagsfirandet tilldelades de båda ett stipendium, och kronprinsessparets närvaro gjorde ceremonin extra högtidlig.

- Det kändes bra, men var nervöst. Det var mycket folk, berättade Emma Stefansson till Nykvarns kommun.

Emma har växt upp i ett tvåspråkigt hem, där hon talar både svenska och finska. Hennes mamma Monika är född i Sverige, vilket bidragit till den svenska språkmiljön. Finsklektionerna i skolan har särskilt förbättrat Emmas skrivförmåga, och nu ser hon fram emot ett sommarlov fyllt med en familjeresa till norra Finland för att besöka släktingar.

- Jag pratar också mycket med mormor och morfar. Det är mormor som velat att jag skulle fortsätta läsa finska. Så det är nog mycket för hennes skull jag gjort, säger Stefansson.

I höst planerar Emma att läsa ekonomi och juridik på gymnasiet i Stockholm och överväger att kanske arbeta i Finland i framtiden. Axel, som också ska läsa samma program men på en annan skola med innebandyprofil, ser stipendiet som ett erkännande för sitt hårda arbete. Han spelar vänsterforward i Nykvarns IBF och ska nästa säsong spela i herrar 2.

- Det är bra att kunna många språk, särskilt ett språk som inte så många andra pratar. Finskan är så annorlunda, så helt olikt svenska och engelska. Men med tiden har jag känt mig mer van vid att prata finska, säger Axel Binett.

Axel kommer att jobba på Lådbilslandet under sommaren, men också resa med familjen till norra Finland för att träffa släktingar nära ryska gränsen. Både Emma och Axel känner de vill behålla sina band till Finland och berättar att de kommer att uppmuntra sina framtida barn att också lära sig finska.

Dela artikeln