🕝 1 minuter
Avled i väntan på hjärtstartare - Kritik riktas mot Karolinska
Publicerad 13 maj 2023 17:56
Uppdaterad 13 maj 2023 18:10

Pressbild.

En patient från Södertälje avled plötsligt medan han väntade på att få en hjärtstartare inopererad på Karolinska sjukhuset. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritik mot Karolinska sjukhuset efter incidenten.

Det var under pandemin som Södertäljebon befann sig på Karolinska tillsammans med sin familj för att få vård, men under väntetiden drabbades han av hjärtstopp och avled. Mannen hade tidigare genomgått flera operationer för förträngningar i hjärtats kranskärl och en hjärtstartare skulle installeras så snart medicindosen för hans hjärtsvikt hade anpassats.

Men det dröjde det två månader innan han fick träffa en sjuksköterska efter ett läkarbesök angående detta, dessutom följdes inte doseringen av den vätskedrivande medicinen upp enligt planen. Det tog ytterligare tre månader innan han fick en läkarkontakt och först då justerades medicinen, med operation planerad tre månader senare, men hjärtstoppet kom emellan och ledde till hans oväntade död.

Familjens anhöriga upprättade en anmälan mot sjukhuset som nu kritiseras av IVO för att ha orsakat en fem månader lång fördröjning i justeringen av mannens hjärtsviktsmedicin.

Det är ännu oklart vad som exakt orsakade mannens dödsfall då ingen obduktion genomfördes.

(Annonslänk)

Dela artikeln