Uppdaterad 8 oktober 2024 14:00
AstraZenecas tillverkningsanläggning i Södertälje har utsetts till en del av World Economic Forums Global Lighthouse Network, tack vare företagets satsningar på avancerad teknik och hållbarhet.
AstraZenecas anläggningar i Södertälje och Wuxi, Kina, har idag fått det prestigefulla erkännandet att bli en del av World Economic Forums Global Lighthouse Network. Utnämningen lyfter fram företagets framgångar inom modern tillverkningsteknik, där automation, avancerad analys och maskininlärning spelar centrala roller.
– Vi är mycket glada att välkomna två av AstraZenecas tillverkningsanläggningar till WEF Global Lighthouse Network. Detta är en av de mest prestigefyllda globala utmärkelserna, med endast 21 anläggningar i olika sektorer, och endast fyra inom läkemedelsindustrin, säger Kiva Allgood, chef för Centre for Advanced Manufacturing and Supply Chains på World Economic Forum.
- Erkännandet lyfter fram AstraZenecas förmåga att skala upp avancerade digitala teknologier för att leverera större värde för patienter globalt. Global Lighthouse Network främjar lärande över branschgränser, och vi ser fram emot att samarbeta med AstraZeneca för att inspirera till ytterligare innovation inom digital transformation, säger Kiva Allgood, chef för Centre for Advanced Manufacturing and Supply Chains på World Economic Forum.
I Södertälje har AstraZeneca genomfört omfattande digitala satsningar som involverar maskininlärning och optimeringsalgoritmer. Detta har inte bara ökat produktiviteten utan även kraftigt minskat ledtiderna för utveckling av nya produkter. Samtidigt har företagets 3 000 anställda utvecklat sina digitala färdigheter, vilket har bidragit till anläggningens globala framgång.
- Vi är enormt stolta över utmärkelsen här i Södertälje och i hela vår globala leveranskedja. Genom att använda digitala teknologier och artificiell intelligens vill vi bygga leveranskedjor i världsklass och förändra sättet hur läkemedel och nya behandlingar utvecklas, tillverkas och levereras till patienter. Erkännandet från World Economic Forum är ett tydligt bevis på AstraZenecas innovationskraft inom industrin, säger Jim Fox, vice president för Sweden Operations.
Södertäljeanläggningen står för 40 procent av AstraZenecas globala produktionsvolym och är en av de största och mest avancerade läkemedelstillverkningsanläggningarna i världen. Sedan 2015 har anläggningen dessutom lyckats minska sina växthusgasutsläpp med 98 procent, vilket innebär att AstraZeneca i Sverige redan nu har uppnått sina globala klimatmål – två år före planerat.