Uppdaterad 20 september 2024 08:00
Läkemedlet Fasenra har godkänts av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för behandling av eosinofil granulomatos med polyangiit (EGPA), en sällsynt och allvarlig sjukdom.
AstraZenecas Fasenra (benralizumab) har blivit godkänt av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för att behandla vuxna med den sällsynta autoimmuna sjukdomen eosinofil granulomatos med polyangit (EGPA).
- Denna sjukdom har en förödande inverkan på patienterna och deras livskvalitet, och de behöver fler behandlingsalternativ. Godkännandet av en ny behandling för EGPA är välkommet för de cirka 15 000 patienter i USA som lever med denna svårbehandlade sällsynta sjukdom, säger Joyce Kullman, verkställande direktör för Vasculitis Foundation, i ett pressmeddelande.
Beslutet baseras på resultaten från MANDARA-studien, där Fasenra jämfördes med den tidigare enda godkända behandlingen, mepolizumab.
Studien visade att nära 60 procent av de patienter som behandlades med Fasenra uppnådde remission, ett resultat som var jämförbart med mepolizumab. Dessutom kunde 41 procent av patienterna som fick Fasenra helt sluta ta orala kortikosteroider, vilket minskar risken för biverkningar.
- Fasenra är redan väl etablerat för behandling av svår eosinofil astma, och med detta godkännande kan läkare i USA nu erbjuda ett viktigt nytt och bekvämt månadsvis subkutant injicerbart alternativ för patienter med EGPA. Dagens nyhet visar Fasenras potential att hjälpa patienter som lider av eosinofila sjukdomar utöver svår astma, säger Ruud Dobber, vice verkställande direktör för BioPharmaceuticals Business Unit på AstraZeneca.
Fasenra, som redan används i behandling av svår eosinofil astma, erbjuder nu ett nytt behandlingsalternativ för patienter med EGPA. Med godkännandet blir Fasenra den andra biologiska behandlingen för denna sällsynta och allvarliga sjukdom.