🕝 1 minuter
AstraZeneca expanderar inom cellterapi
Publicerad 27 december 2023 06:00
Uppdaterad 27 december 2023 02:56

Pressbild: AstraZeneca

I en strategisk manöver har AstraZeneca tecknat ett avtal för att förvärva Gracell Biotechnologies Inc., ett ledande företag inom utveckling av cellterapier. Affären är ett led i AstraZenecas ambition att stärka sin position inom behandlingar för cancer och autoimmuna sjukdomar.

I ett betydande steg mot att bredda sin terapeutiska portfölj har AstraZeneca, en gigant inom läkemedelsindustrin, meddelat sitt avtal om att förvärva Gracell Biotechnologies Inc. Gracell är ett globalt erkänt bioteknikföretag som specialiserat sig på att utveckla framkantsteknologi inom cellterapi med fokus på behandling av cancer och autoimmuna sjukdomar.

Artikeln fortätter efter annonsen

(Annonslänk

Kärnan i förvärvet är GC012F, en banbrytande CAR-T-terapi i klinisk fas, som riktar sig mot komplexa sjukdomar som flera myelom, andra hematologiska maligniteter samt systemiska autoimmuna tillstånd såsom lupus. Genom att integrera denna teknik hoppas AstraZeneca på att kunna erbjuda mer effektiva och snabbverkande behandlingar, tack vare Gracells innovativa FasTCAR-plattform som avsevärt minskar tillverkningstiden för dessa komplexa terapier.

Genom förvärvet, som beräknas vara värt cirka 1,2 miljarder dollar, kommer Gracell att fortsätta sin verksamhet som ett helägt dotterbolag under AstraZeneca, med sina nuvarande operationer i Kina och USA. Detta strategiska drag förväntas inte bara accelerera AstraZenecas förmåga inom cellterapi utan också bredda möjligheterna inom behandlingar av blodcancer och autoimmuna sjukdomar.

Den förväntade slutförandet av affären under första kvartalet 2024 markerar en spännande tid för AstraZeneca, som fortsätter att stärka sin position som en pionjär inom medicinsk innovation, utan att påverka företagets finansiella prognoser för det innevarande året. Med detta ambitiösa steg ser AstraZeneca fram emot att skapa en framtid där avancerade cellterapier är mer tillgängliga och effektiva för patienter världen över.

Dela artikeln