Södertälje kommun
🕝 2 minuter
Assyriska föreningen firade Akitu med stor framgång
Publicerad 2 april 2024 19:18
Uppdaterad 3 april 2024 14:54

Foto: Shamash Oyal

Assyriska föreningen i Södertälje bjöd in till en storartad firande av Akitu-nyåret, där världen enligt assyrisk mytologi steg in i år 6774. Festligheterna präglades av kulturell rikedom och internationella artister.

Under måndagen, den första april, blev en dag då Assyrier från hela världen firade Akitu-nyåret, som detta år välkomnade år 6774 enligt den assyriska kalendern. Festligheterna, som anordnades av den Assyriska föreningen i Södertälje, lockade en bred publik, inklusive flera framstående artister, varav en hade rest ända från Australien för att delta.

– Gott nytt år. Det är första gången jag är i Södertälje och jag är väldigt glad och stolt över att vara här. Jag är väldigt glad över att få sjunga ikväll, sade sångaren från Kanada, Tony Gabriel, till Telgenytt strax innan han klev på scenen under gårdagens tillställning.

Artisten Tony Gabriel från Kanada.
Foto: Shamash Oyal

Med över tusen besökare blev evenemanget en stor framgång. Det välorganiserade firandet, som även berömde de ideella insatserna, visade på föreningens förmåga att samla människor för en kulturell fest.

Sonya Aho, ordföranden för den Assyriska föreningen, var mycket nöjd med evenemangets framgång och det stora antalet besökare från både nära och fjärran.

– Det överträffade alla förväntningar. Vi lyckas överträffa oss själva år efter år. Det är helt fantastiskt. Man kan inte annat än bara insupa stämningen och alla glada människorna och barnen framför allt, säger Assyriska Föreningens ordförande till Telgenytt.

Sonya Aho, ordföranden för den Assyriska Föreningen.
Foto: Shamash Oyal

Hon betonade även lyckan över att evenemanget sammanföll med en helgdag, vilket inte alltid är fallet men denna gång inträffade på första april. Aho lyfte särskilt fram den stora uppslutningen som inkluderade en betydande andel barn och ungdomar, vilket bidrog till den familjevänliga atmosfären.

– Mer än hälften var barn. Det glädjer mig att fylla föreningen med barn och ungdomar. Det är helt fantastiskt. Vilken förening i hela Sverige kan samla så många på ett och samma ställe och fortfarande locka ungdomar och barn till föreningen? Det är helt otroligt, säger Aho.

Ni hade även en stor artist som kom från Kanada och sjöng här.

– Det är helt fantastiskt att vi kan locka världsstjärnor till vår scen här i det Assyriska kulturhuset. Att publiken och glädjen här är tillräckliga för att få dessa världsstjärnor att komma hit. Det tycker jag är ett gott betyg för vår lilla förening i Södertälje, avslutar Sonya Aho.

BILDEXTRA: Här firas nyåret Akitu – år 6774

Dela artikeln