Debatt
🕝 1 minuter
"Andreas Birgersson - Vi kommer rösta på M:s budget"
Publicerad 27 november 2021 01:00
Uppdaterad 1 maj 2024 15:18
Detta är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

 Andreas Birgersson (SD Södertälje) och Magdalena Andersson (S) Foto: Privat/Pressbild.

På måndag kommer den nya budgeten klubbas i Södertäljes kommunfullmäktige. Sverigedemokraterna kommer att rösta på Moderaternas budget, med avsikt att bana vägen för ett alliansstyre fram tills nästa val.

I decennier har Socialdemokraterna styrt samtidigt som arbetslösheten förvärrats. Södertälje behöver en ny högerriktning för att bryta mönstret, säger Andreas Birgersson (SD), gruppledare i Södertälje kommun.

I Södertälje kommun styr Socialdemokraterna sedan valet 2018 ihop med Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Kommunstyrelsens budget saknar enligt Sverigedemokraterna den politiska inriktning man menar behövs för att ta itu med de växande problem man ser i Södertälje. Beskedet från Sverigedemokraterna är att de inte kommer rösta på sin egen budget, utan rösta bifall på Moderaternas budget i stället.

– Jag anser själv att vår egen budget är bäst lämpad för att ta ansvar för Södertälje, men jag inser också att den saknar förutsättningar för att gå igenom på måndag. Då landar vi på den budget vi anser är näst bäst och som har möjlighet att få stöd av andra partier. Det är Moderaternas budget, säger Andreas Birgersson (SD).

På frågan om Sverigedemokraterna har förhandlat om några krav för att släppa igenom Moderaternas budget svarar gruppledaren:

– Vårt löfte är att vi kommer stödja Moderaternas budget utan krav eller kompromisser. Det vi hoppas på just nu är att de forna allianspartierna samarbetar och överger det socialdemokratiska styret, för det är en kursändring som är nödvändig för Södertälje.

Dela artikeln