Uppdaterad 27 februari 2025 05:00

Trots att fler väljer att göra lumpen minskar andelen kvinnor bland de inskrivna värnpliktiga. I år är endast sju av 46 värnpliktiga från Södertälje kvinnor, vilket motsvarar 15 procent.
Färska siffror från Plikt- och prövningsverket visar att antalet värnpliktiga i Södertälje fortsätter att öka. Under det aktuella värnpliktsåret, som sträcker sig från juni 2024 till början av 2025, har 46 personer från kommunen skrivits in för att påbörja sin grundutbildning. Detta är den högsta siffran sedan 2021/22, då statistiken började föras på kommunnivå.
Trots ökningen i antalet värnpliktiga är kvinnornas andel låg. I år utgör kvinnor endast 15 procent av de inskrivna från Södertälje, vilket motsvarar sju personer. Även om det är en ökning från förra årets fem kvinnor, ligger Södertälje under rikssnittet där kvinnor utgör 17 procent av de inskrivna.
Fler kvinnor mönstrar än rycker in
Nationellt sett har antalet värnpliktiga ökat markant, från cirka 5 600 personer 2022/23 till 8 300 för 2024/25. Men ökningen har nästan uteslutande skett bland männen, medan antalet kvinnor har legat stabilt kring 1 400. Detta innebär att andelen kvinnor bland de värnpliktiga har sjunkit från 24 procent 2022/23 till 17 procent i år.

Bland de som mönstrar är dock andelen kvinnor högre. Av de 164 personer från Södertälje som kallades till mönstring i år – och som är aktuella för inskrivning nästa år – var 49 kvinnor, vilket motsvarar 30 procent.
– Det är fortfarande så att de fysiska kraven är såpass höga att det är färre kvinnor som klarar dem av fysiologiska och biologiska skäl, det finns ingen kvotering av kraven. Sedan ska vi för varje årskull skriva in till 185 olika utbildningar som har olika fysiska krav, säger Marinette Nyh Radebo, kommunikationschef på Plikt- och prövningsverket.
Dock berättar Radebo att Försvarsmakten ser över kraven utifrån ett nationellt försvar.
- När försvaret byggde på frivillighet och inriktades på att soldaterna skulle vara anställda och till exempel kunna åka till Afghanistan höjdes de fysiska kraven. Nu är uppgiften en annan, att försvara Sverige, och då ser man över kraven så att de är relevanta för det, säger hon
Störst mansdominans i armén
De flesta av årets värnpliktiga, cirka 5 700 personer, tjänstgör inom armén, där också andelen kvinnor är lägst på 15 procent. Inom flygvapnet är 23 procent kvinnor, och inom marinen ligger andelen på 20 procent.
Den allmänna värnplikten återinfördes 2018, och sedan dess har intresset för lumpen ökat stadigt.