🕝 1 minuter
Ambulansflygplan till Sveriges sjukvård "Världsunikt"
Publicerad 27 augusti 2021 02:00
Uppdaterad 27 augusti 2021 02:00

Foto/Bild: Svenskt Ambulansflyg.

Den 2a september visas Sveriges nya Ambulans flygplan upp på en pressträff vid Umeå flygplats.

– Vi har väntat på den här dagen som ett startskott för en verksamhet som kommer bidra till utveckling av regionernas sjukvård och erbjudande till sina medborgare, säger Ola Karlsson styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg i ett pressmeddelande.

De nya ambulansflygplanen är utrustade för intensivvård på en nivå som tidigare aldrig skådats inom ambulansflyg. Ambulansflygen ska erbjuda en ökad närhet till nationellt lokaliserad specialistvård som de olika regionerna i Sverige inte kan erbjuda var för sig.

I maj inledde Svenskt Ambulansflyg rekryteringen av piloter och i juli skrev 26 piloter kontrakt för anställning hos Svenskt Ambulansflyg.

Under Augusti månad påbörjade även rekrytering av 16 sjuksköterskor med specialistutbildning inom anestesi eller intensivvård.

– Modellen är utvecklad för att ge patienter, medarbetare och vårdgivare bästa möjliga förutsättningar för god vård, berättade Helge Brändström, Region Västerbotten i ett tidigare pressmeddelande.

Teamet med piloter och sjuksköterskor kommer att placeras vid någon av baserna vid Umeå Airport, Arlanda eller Landvetter.

Dela artikeln