🕝 3 minuter
Älskad Beatles - Hyllning återvänder
Publicerad 16 februari 2022 01:00
Uppdaterad 16 februari 2022 01:00

I helgen uppträder The Beat Band återigen på Estrad med hyllningskonserter till The Beatles. Bandet har uppträtt både i Sverige och utomlands,  men allt började med två södertäljebors kärlek till musiken de växt upp med. 

The Beat Bands ursprung går tillbaka till 2013 då Henrik Cevert, på den tiden teaterlärare, lärde känna Peiter Hounslow, ljudtekniker på Estrad . De kom fram till att de både hade ett gemensamt intresse i musik och storslagna planer. 

De ville göra The Whos rockmusikal Tommy och enda möjligheten för dem att komma igång var att boka Estradscenen. Så fick det bli. Ett år senare framfördes musikalen med flera gästartister. 

– Vi spelade den bara en gång. Men Pieter hade en amerikansk kompis som ville se den i USA, säger Henrik Cevert, gitarrist och sångare till Telgenytt.

Han berättar att de trodde han skojade när han sa att han kunde fixa allt. Men det var sant. De åkte till New Hampsire och framförde musikalen tillsammans med lokala gästartister. 

The Beat Band live. Foto: privat.

Senare har de haft en spelning med en kavalkad av sextio-sjuttiotalshits samt spelningar med musik av The Eagles. De spelar helt enkelt musik från deras barndom. Något som ger dem en chans att känna sig som rockstjärnor, säger Henrik Cevert och skrattar. 

– Vi vill undvika coverbandskänslan. Att musiken spelas på en liten pub. Det ska vara stort, säger Henrik Cevert. 

När det 2019 var femtio år sedan släppet av Beatles legendariska Abbey Road-skiva blev det dags för Beatles-tolkningar. De gjorde två hyllningskonserter där de spelade skivan i sin helhet. Det var då de tog sig namnet The Beat Band.  

Mottagandet var minst sagt varmt, så år 2020, då det var sextio år sedan Beatles grundades, planerades flera hyllningskonserter med en bredare repertoar. The Beat Band hann spela en konsert i Norrköping mars 2020.  

En vecka senare satte pandemin stopp för allt, som för så många andra kulturarbetare. Men nu är den efterlängtade showen snart här i Södertälje 

Henrik berättar att man märker hur mycket Beatles betyder för dem som växt upp med det. Samtidigt tillägger jag att jag märker av en stor åldersspann bland Beatles-fans. Det kommer hela tiden nya som upptäcker musiken. 

– Det säger en del om hur bra musiken är. De spelade i stort sett med skivkontrakt i bara åtta år, lika länge som vi spelat, och utvecklades enormt under tiden, säger Henrik Cevert. 

Vad är det som gör musiken så bra? 

– Det var ju perfekta receptet från början. Med en perfekt kemi mellan John Lennon och Paul McCartney. De saknade spärrar helt. De kunde bestämma sig för att sätta sig ned och skriva en låt och så kom det en låt. Det kom ut låtar hela tiden, säger Henrik. 

Henrik berättar om den uppsjö av Beatles-band som finns i världen, som eftersträvar att både låta och se ut precis som The Beatles gjorde. Med peruker och allt. 

–  Det kan vara kul, men vi försöker inte vara kopior, säger Henrik. 

Vad kan publiken förvänta sig? 

–  En kväll av musikalisk njutning. Vi har så enormt roligt själv och jag hoppas det märks. Att spela är det bästa jag vet i livet, säger Henrik Cevert som trycker på att jag inte får glömma att uppmärksamma gästartisten Göran Wiklund. 

–  Han är vår ständiga gäst. Han var med på tiden och träffade Beatles något tillfälle, säger Henrik Cevert.  

Denna vecka spelar The Beat Band + Göran Wiklund på Estrad  lördag kl. 19.00 och söndag kl. 18.00. Bandet spelar senare i år i Eskilstuna och Nyköping. 

Dela artikeln