Uppdaterad 8 maj 2025 08:00

Otillbörliga kontakter mellan dömda och Kriminalvårdens personal har mer än fördubblats på två år. Vanligast är vänförfrågningar och meddelanden via sociala medier – men även brev och lappar förekommer.
Antalet incidentrapporter om så kallade otillbörliga kontakter mellan dömda personer och Kriminalvårdens personal har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt statistik som Nyhetsbyrån Siren tagit del av har antalet rapporterade fall stigit från drygt 150 under 2022 till över 360 år 2024.
Ofta rör det sig om tidigare intagna eller frivårdsklienter som försöker ta kontakt med anställda, främst via sociala medier. Det kan handla om vänförfrågningar på Facebook, följningar på Instagram eller direktmeddelanden.
– Vår bild är att det ofta är vänligt sinnade kontaktförsök, men det skulle kunna vara så att det finns en annan baktanke, säger Elin Lindskog på myndighetens säkerhetsavdelning till Nyhetsbyrån Siren.
Alla händelser som innebär eller riskerar att innebära en säkerhetsrisk ska incidentrapporteras inom Kriminalvården. Att rapporterna nu ökar beror enligt myndigheten delvis på att medarbetarna har blivit bättre på att uppmärksamma och anmäla händelser.
– De här områdena har ett mycket större fokus i dag än tidigare, så det kan vara en orsak. Sedan har vi en ganska massiv ökning av klienter, vilket gör att alla händelser och rapporteringar ökar generellt, säger Elin Lindskog.
Kontaktförsöken sker på olika sätt. I vissa fall lämnas en lapp i en anställds postfack eller ett vykort skickas till hemadressen. Ett exempel är en anställd i Västra Götaland som fick ett brev från en tidigare intagen med förfrågan om att ses – formulerat i vad mottagaren upplevde som “högst intima” ordalag.
Men i majoriteten av fallen sker kontaktförsöken digitalt. En anställd på Kumlafängelset fick en vänförfrågan på Facebook och därefter ett meddelande: “Fan vilken skillnad att se dig i privata kläder. Hur är läget?”. En annan, verksam inom häkte i Västsverige, fick via Messenger ett meddelande som löd: “kunde inte låta bli att skriva du är så galet snygg skulle du vilja ta en fika ute någonstans”. En frivårdsanställd i Norrbotten fick ett liknande meddelande: “Hej! Du vågar skriva! Jag är inte under övervakning längre”.
Hot eller försök till påverkan är enligt Kriminalvården ovanliga i dessa sammanhang. I de fall där hot förekommer kopplas myndighetens medarbetarskydd in, men under 2024 skedde det bara vid ett fåtal tillfällen kopplade till sociala medier.
– Men även om det är oskyldigt så betyder inte det att medarbetaren välkomnar en sådan typ av kontakt, för det kanske landar in i ens hemmiljö, till ens sociala medier eller till hemadressen.
Även om många av kontaktförsöken upplevs som harmlösa, finns det en risk att det kan vara början på något mer allvarligt.
– Det kan vara så att det här är början på en otillåten påverkan, att det leder till att man påverkar tjänstemannen i sin tjänsteutövning, säger Elin Lindskog.
Och utvecklingen ser inte ut att avta.
– Kriminalvården växer så vi förväntar oss att få flera ärenden av liknande slag, det blir så när vi blir många fler, säger Elin Lindskog.