Debatt
🕝 2 minuter
"DEBATT: Äldres valfrihet offras på politikens altare"
Publicerad 5 oktober 2024 08:00
Uppdaterad 5 oktober 2024 08:00
Foto: Pixabay.
Detta är en insändare. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

"Att bara två företag står för utförandet minskar både valfriheten och konkurrensen, vilket knappast gynnar de äldre.", skriver Anna Syrjänen, Kristdemokraterna gruppledare i debattartikeln.

En av de främsta anledningarna till att vi mår bra av valmöjligheter är att de stärker vår känsla av autonomi och kontroll. När vi själva får göra våra val, upplever vi att vi har makt över våra liv, vilket i sin tur ökar både självförtroende och välmående. Människor har olika behov och preferenser. Valmöjligheter låter oss anpassa våra beslut efter vad som är bäst just för oss. Med fler alternativ ökar också motivation och engagemang. Själva friheten att kunna välja bort något ger också en känsla av trygghet.

Äldre människor, precis som alla andra, har rätt till respekt och värdighet. Genom att erbjuda fler val inom äldreomsorgen – som att själva välja vårdgivare eller omsorgsform – erkänner vi deras rätt att vara självständiga och fatta beslut om sina liv. Detta stärker känslan av egenvärde och självbestämmande.

"Inte lika viktigt för övriga partier i Södertälje"

Det är därför vi Kristdemokrater värnar valfriheten. Tyvärr verkar detta inte vara lika viktigt för övriga partier i Södertälje. I beslut efter beslut inskränks de äldres och invånarnas möjligheter att själva påverka sina liv. Och då avser jag inte Lagen om valfrihetssystem (LOV), utan om mindre men betydelsefulla beslut som passerar obemärkt – ofta känt som de små stegens tyranni.

"Att bara två företag står för utförandet minskar både valfriheten och konkurrensen", skriver Kristdemokraternas gruppledare Anna Syrjänen. Foto: Södertälje kommun

Ett exempel är hur kommunens hemtjänst som utförs av externa aktörer har delats upp. Tidigare fördelades 40 procent mellan fyra olika företag, men nu har kommunfullmäktige beslutat att endast två företag får dela på ansvaret. Under förra mandatperioden föreslog Moderaterna vid snart sagt varje tillfälle att vi skulle upphandla hela 80 procent av hemtjänsten av externa aktörer. Men nu, när de sitter i Socialdemokraternas knä, verkar de nöjda med 40 procent. Att bara två företag står för utförandet minskar både valfriheten och konkurrensen, vilket knappast gynnar de äldre.

"Majoriteten tvingar de äldre att acceptera det första boendet som de tilldelas – eller ställa sig längst bak i kön."

Det senaste beslutet som begränsar Södertäljebornas valmöjligheter togs nyligen vid äldreomsorgsnämndens möte. Majoriteten (S, M och MP) beslutade då att slopa det andra erbjudandet om plats på äldreboende. Tidigare kunde äldre, som beviljats en plats på ett vård- och omsorgsboende, tacka nej till det första alternativet och vänta på ett mer önskat boende.

Nu har majoriteten helt sonika tagit bort denna möjlighet och tvingar de äldre att acceptera det första boendet som de tilldelas – eller ställa sig längst bak i kön igen. Detta innebär att de antingen måste flytta till ett oönskat boende, stanna kvar hemma trots behovet av vård, eller flytta två gånger.

Med Socialdemokraterna och Moderaterna i spetsen måste vi Södertäljebor tyvärr anpassa oss allt mer till en enda mall – den mall som våra ledande politiker bestämmer.

Anna Syrjänen (KD)
gruppledare

Dela artikeln