Företag i fokus:

Så undviker du Black Friday-fällan – detta gäller för returer

money-card-business-credit-card-50987

Foto: Pexels

När Black Friday nu närmar sig är det många Södertäljebor som spanar efter rabatterade produkter, men det finns flera fallgropar att se upp för när rea-högtiden drar igång i slutet av november.

Enligt en färsk Novus-undersökning tror nästan hälften av svenskarna felaktigt att 14 dagars ångerrätt gäller för alla inköp. Så är inte fallet, vilket kan ställa till problem för köpglada Södertäljebor. En vanlig missuppfattning är att man som kund alltid har ångerrätt i 14 dagar. 

– Den gäller bara om man köpt något på distans, som i en webbutik, eller utanför affärslokaler, säger Oscar Coronel, kompetensansvarig jurist inom konsumenträtt, till TT.

Returreglerna skiljer sig dock åt mellan olika butiker eftersom de inte är lagstadgade. Därför är det bra att ta reda på vilka riktlinjer butiken har för returer, ifall osäkerhet råder kring deras policy.

– Dubbelkolla alltid direkt med butiken vad som gäller om du är osäker, föreslår Oscar Coronel.

Juristens råd – detta behöver du ha koll på inför Black Friday:

  • Var du handlar avgör din ångerrätt! Om du köper online har du alltid 14 dagars ångerrätt. I fysiska butiker gäller inte ångerrätten enligt lag, men många har egna returpolicies.
  • Vissa varors egenskaper påverkar ångerrätten! För hygienartiklar, mediciner och lätt förstörda livsmedel gäller ingen ångerrätt.
  • Kolla upp butikens egna regler! Webbutiker omfattas av ångerrätten, men har ibland undantag. Fysiska butiker har egna returpolicies som varierar. Fråga i butiken om du är osäker på vad som gäller.

Skribent: Lucas T

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 november 2023 05:00
Senast uppdaterad: 23 november 2023 11:46

Hyresförhöjningar i Nykvarn efter avslutade förhandlingar

lagenhetsport.jpg_1800

Bild: Unsplash

AB Nykvarnsbostäder och Hyresgästföreningen har enats om en hyresökning på 5,2 procent för 2024.

Efter intensiva förhandlingar har AB Nykvarnsbostäder och Hyresgästföreningen kommit till en överenskommelse om hyreshöjningarna för nästa år. Från och med den 1 januari 2024 kommer hyrorna i genomsnitt att öka med 5,2 procent. Specifikt kommer lägenheterna i Karaffen 2-3 att se en mer moderat höjning på 3,15 procent, medan övriga lägenheter får en höjning på 5,8 procent.

(Annonslänk)

I ljuset av de senaste ekonomiska utmaningarna, inklusive hög inflation och stigande levnadskostnader, har förhandlingarna varit fokuserade på att balansera bolagets behov med hyresgästernas ekonomiska kapacitet. Ursprungligen yrkade AB Nykvarnsbostäder på en 12,5 procentig ökning, men detta justerades nedåt för att möta de tuffa ekonomiska tiderna.

– Trots att vårt faktiska behov av en hyresjustering var högre, har vi valt att mildra våra krav för att underlätta för våra hyresgäster under dessa ekonomiskt ansträngda tider, säger Fredrik Rönnlycke Westermark, tillförordnad VD för AB Nykvarnsbostäder, i ett pressmeddelande.

– Vi har även arbetat för att så långt det är möjligt minska våra egna kostnader, men utan att det går ut över kvaliteten på våra bostäder.

Hyresförhandlingarna är en årlig process där ökande driftskostnader för fastighetsskötsel som el, vatten och avfallshantering spelar en stor roll. Den avtalade hyreshöjningen tar sikte på att fortsatt erbjuda attraktiva bostäder och en hållbar fastighetsförvaltning, även om det innebär en retroaktiv justering av hyrorna från och med årsskiftet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 03:58

Tidigare misstänkt för mord får stor JK-ersättning

Kriminalvården

Bild: Kriminalvården.

En ung man från Södertälje, som tidigare var misstänkt för inblandning i mordet på en 30-åring i Flemingsberg, får stor ersättning för tiden som frihetsberövad.

(Annonslänk)

Den frihetsberövade personen anhölls först i mars 2023, men det frihetsberövandet avslutades i april samma år. Den 11 april 2023 anhölls personen igen för en annan brottsmisstanke, vilket pågick fram till september 2023. För det första frihetsberövandet avböjde JK, Justitiekanslern, att pröva ersättningsansökan, då en frikännande dom ännu inte vunnit laga kraft. För det andra frihetsberövandet beviljades ersättning, eftersom förundersökningen lades ned utan åtal.

Nu har Justitiekanslern beslutat att bevilja skadestånd för personen som varit frihetsberövad från april till september 2023. Ersättningen inkluderar 175 000 kronor för lidande samt 1 845 kronor för ombudskostnader.

Åklagarmyndigheten motsatte sig ersättning, med hänvisning till att personen skulle ha försvårat utredningen. Justitiekanslern fann dock inte tillräckligt stöd för dessa påståenden och beslutade att ersättning skulle utgå.

Läs även: – Flera dömda för mordet på 30-åring från Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 14 maj 2024 03:50

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors