Företag i fokus:

Regionen stoppar 50 miljoner i felaktiga utbetalningar

2022_05_hemtjanst

Foto: Pexels

Region Stockholm har infört en övergripande funktion mot oegentligheter och välfärdsbrott inom hälso- och sjukvården. Funktionen har redan lett till misstänkta brott för 100 miljoner kronor och stoppade felaktiga utbetalningar för över 50 miljoner kronor per år.

Region Stockholm har sedan tidigare arbetat med att upptäcka oegentligheter inom hälso- och sjukvården genom granskningar. Men med den nya funktionen mot oegentligheter och välfärdsbrott som inrättades i augusti 2022, intensifieras arbetet ytterligare.

Funktionen har redan haft betydande effekt på brottsbekämpningen. Under årets första månader har lika många brottsanmälningar upprättats som tidigare gjorts under ett helt år.

– Den absoluta majoriteten av vårdgivarna i Stockholm gör varje dag ett fantastiskt jobb för att leverera en god och säker vård till stockholmarna. Men det finns oseriösa aktörer som utnyttjar offentliga medel för egen vinning, och priset för brotten får patienterna betala i form av kvalitetsbrister och sämre vård, säger Linnea Graaf, processledare fördjupade uppföljningar och samordnare mot välfärdsbrott i pressmeddelande.

(Annonslänk)

Genom att upptäcka och stoppa felaktiga utbetalningar har regionen kunnat förhindra brottslig verksamhet som kostat samhället över 50 miljoner kronor per år. Totalt har regionen polisanmält misstänkt välfärdsbrottslighet för över 100 miljoner kronor. Regionens nya funktion mot oegentligheter och välfärdsbrott är ett viktigt steg i att säkerställa en effektiv hantering av offentliga medel inom hälso- och sjukvården.

– På längre sikt ska arbetet leda till att vi blir ännu bättre på att förebygga att pengar betalas ut felaktigt. En viktig del i det är ett utökat samarbete med andra myndigheter, säger Linnea Graaf.

Funktionen ska stärka regionens förmåga att förebygga, upptäcka och stoppa välfärdsbrott, bland annat genom att: 

  • Initiera och genomföra egna granskningar utifrån inkomna signaler och misstänkta oegentligheter. Bistå internt med expertis för att undvika att oseriösa aktörer släpps in i systemet, både vad gäller enskilda ärenden och på strukturell nivå. 
  • Samverka med andra myndigheter (Polisen, IVO, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket med flera).  
  • Bygga upp effektiva analysmetoder och stärka förmågan att identifiera och anmäla misstänkta brott. 
  • Säkra arbetssätt och lärdomar för att bygga in kunskapen i ordinarie processer.  

Fakta: Region Stockholm.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 april 2023 14:32
Senast uppdaterad: 29 april 2023 14:32

Lindholm nomineras som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm nomineras som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagsmorgonen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som sitt nya förslag till ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

(Annonslänk)

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat. Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Valet till ny ordförande för LO kommer att genomföras enligt plan strax efter lunch under lördagen. Med Lindholms nominering ser fackföreningsrörelsen fram emot ett fortsatt starkt ledarskap och en ny fas i organisationens utveckling.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 10:00

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors